Donald Trump dă vina pe Zelenski pentru declanşarea războiului cu Rusia

Autor: Iris Dutescu Postat la 18 octombrie 2024 14 afişări

Donald Trump l-a învinuit joi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a ajutat la declanşarea războiului ţării sale cu Rusia, relatează Reuters.

Donald Trump dă vina pe Zelenski pentru declanşarea războiului cu Rusia

Trump l-a criticat în repetate rânduri pe Zelenski în campania electorală, numindu-l de mai multe ori „cel mai mare negustor de pe Pământ” pentru că a solicitat şi a primit miliarde de dolari din ajutorul militar american de la izbucnirea războiului în 2022.

El l-a criticat, de asemenea, pe liderul ucrainean pentru că nu a reuşit să caute pacea cu Moscova şi a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei pentru a încheia un acord de pace, o concesie pe care Kievul o consideră inacceptabilă.

Comentariile lui Trump, făcute joi la podcastul PBD, au mers însă mai departe decât criticile sale anterioare. El a spus că Zelenski este de vină nu doar pentru că nu a reuşit să pună capăt războiului, ci şi pentru că a ajutat la începerea acestuia, deşi conflictul a izbucnit atunci când Rusia a invadat teritoriul suveran al Ucrainei.

„Asta nu înseamnă că nu vreau să îl ajut, pentru că îmi pare foarte rău pentru acei oameni. Dar el nu ar fi trebuit să lase niciodată acel război să înceapă. Războiul înseamnă pierdere”, a spus Trump.

Zelenski i-a prezentat lui Trump „planul său de victorie”, pentru a pune capăt războiului, în cadrul unei întâlniri la New York, în septembrie, o întâlnire descrisă de ambii lideri ca fiind cordială.

Comentariile publice ale lui Trump sugerează că acesta ar putea încerca să reducă ajutorul pentru Ucraina dacă o va învinge pe vicepreşedinta Kamala Harris, candidatul democrat, la alegerile de pe 5 noiembrie. Trump a afirmat în repetate rânduri că ar putea pune capăt conflictului înainte de preluarea mandatului, în ianuarie, dar nu a spus cum.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
trump,
zelenski,
rusia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.