După o profeţie a Elenei Udrea
Programată la începutul lui ianuarie de Gabriela Firea să se rupă civilizat în martie, spre a da posibilitatea PSD şi PNL să-şi facă separat campanie pentru europarlamentare, USL s-a rupt mult mai puţin civilizat la 25 februarie, după refuzul lui Victor Ponta de a-l accepta ca vicepremier şi ministru de interne pe Klaus Iohannis şi ameninţarea lui Crin Antonescu nici mai mult, nici mai puţin decât cu alegeri anticipate dacă guvernul Ponta rămas fără liberali va refuza să-şi dea demisia.
Numai vehicularea ideii de alegeri anticipate motivate strict de ţâfna capilor fostei USL ar fi fost de ajuns să justifice remarca preşedintelui Băsescu despre iresponsabilitatea celor doi capi în raport cu soarta ţării. Lucrurile nu s-au oprit însă aici, dacă ţinem cont de oferta premierului Ponta de a oferi posturi de miniştri pur şi simplu ca premiu pentru liberalii care pleacă din PNL ca să-l urmeze pe Călin Popescu-Tăriceanu, devenit brusc candidat la prezidenţiale din partea PSD după ce a înţeles că tandemul electoral Antonescu-Iohannis (care şi-a anunţat explicit dorinţa de a fi susţinut de celelalte partide de dreapta pentru preluarea puterii în toamnă) îi taie şansele de ascensiune politică.
Intenţia sugerată de Ponta ar fi să refacă la nivel simbolic USL, cu un grup de dezertori din PNL care să poată justifica atât ideea că proiectul USL continuă aşa cum i-a promis electoratului, cât şi prezentarea lui Tăriceanu drept liberal, om de dreapta, într-un tandem electoral Tăriceanu-Ponta, rival celui de mai sus. Plauzibil?
În ambele tandemuri, locurile de prezidenţiabil şi de candidat la şefia guvernului pot fi schimbate oricând, în funcţie de sondaje (în fond, Antonescu însuşi anunţa după prezidenţialele din 2009 că e gata să fie prim-ministru), iar memoria colectivă e prea scurtă pentru ca electoratele ţintite la toamnă să le mai reproşeze trecutul. Electoratul de dreapta poate reevalua, adică, faptul că Antonescu şi ai lui au fost timp de trei ani aliaţii PSD, iar electoratul de stânga poate uita faptul că guvernul Tăriceanu a lăsat în urmă ruşinosul bilanţ economic din 2008 - deficit structural de 8,5% şi deficit de cont curent de aproape 13%, pentru care România a plătit apoi scump, cu una din cele mai drastice ajustări fiscale din Europa şi cu un credit împovărător de la acelaşi FMI pe care mândrul Tăriceanu îl dăduse afară în 2005.
Ar mai fi de adăugat doar că Elena Udrea profeţise încă din martie 2013 că USL, după ce se va rupe, va avea doi candidaţi la preşedinţie - Ponta din partea PSD şi Tăriceanu din partea unui PNL care între timp îl va fi descăunat pe Antonescu din cauză de scădere în sondaje. Adevărat, Antonescu a găsit între timp soluţia Iohannis pentru un tandem preşedinte-premier, iar Tăriceanu s-a întors în braţele PSD spre a face cuplu cu Ponta. Dar, cum am spus, locurile în ambele tandemuri rămân interşanjabile până la alegeri, iar toţi protagoniştii provin din USL.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro