Efectul obligativităţii măştilor conforme. Producător român: Comenzile pentru măştile respiratorii tip FFP 2 s-au dublat în ultimele 72 de ore
Cererea pentru măşti chirurgicale sau respiratorii de tip FFP2 a explodat în cazul a doi producători români, odată cu propunerea autorităţilor ca doar aceste două tipuri de protecţie să fie folosite.
♦ Autorităţile vor să impună purtarea măştilor medicale sau a celor respiratorii tip FFP2 la exterior ♦ Până acum, şi măştile textile erau acceptate, însă acestea nu oferă nicio protecţie în faţa virusului, spun specialiştii.
Cererea pentru măşti chirurgicale sau respiratorii de tip FFP2 a explodat în cazul a doi producători români, odată cu propunerea autorităţilor ca doar aceste două tipuri de protecţie să fie folosite.
Şi creşterea galopantă a numărului de cazuri de COVID-19 din cauza variantei Omicron, mult mai contagioasă, îi determină pe oameni să cumpere mai multe măşti, spun producătorii locali.
„Comenzile pentru măştile respiratorii tip FFP 2 s-au dublat în ultimele 72 de ore. Măştile chirurgicale au o permeabilitate mare şi facilitează utilizatorului o respiraţie uşoară, însă când vine vorba de o protecţie sigură împotriva COVID-19, cele mai eficiente sunt măştile respiratorii de tip FFP2 şi măştile FFP3. Măştile respiratorii sunt măşti de protecţie folosite înainte de pandemie în industrie şi au o mare eficienţă de filtrare la particula de 0,3 microni, deci la particula de COVID-19“, a explicat Vasile Ene, director general Eversted.
Brandul Eversted este deţinut de compania Filtre Aer Curat, un business 100% românesc, fiind înfiinţat în urmă cu circa 40 de ani, având domeniul de activitate încă de la început în producţia de filtre de aer. Compania mai are o fabrică în judeţul Prahova, unde sunt produse măşti. Capacitatea de producţie este de 3 milioane de măşti chirurgicale şi de 750.000 de măşti respiratorii (FFP 2 şi 3) lunar.
Nu toţi producătorii produc însă şi măşti de tip FFP2 sau 3.
„Nu producem acest tip de mască (FFP2 – n.red.). Nu ştim încă dacă vom intra pe această nişă, e greu să trecem la fabricarea acestor măşti, trebuie să cumpărăm alte utilaje. Producem măşti chirurgicale tip 2R. A crescut cererea, mulţi se aşteaptă să explodeze pandemia şi au început să îşi refacă stocurile. Noi lucrăm pentru firme mari care iau pentru angajaţi“, a spus Cristian Dumitrescu, directorul general al Time International, fosta Filatură din Alexandria, judeţul Teleorman, care la jumătatea anului 2020 a început producţia de măşti chirurgicale.
Nici Dan Cosman, acţionarul companiei Coramed, care produce, alături de alte echipamente de protecţie necesare în spitale, şi măşti chirurgicale, nu vede realizabilă intrarea pe nişa de producţie a măştilor FFP2. Motivele ţin de faptul că fluxurile de producţie sunt diferite, ceea ce ar însemna achiziţia unor utilaje noi. Coramed are o unitate de producţie în Călan, judeţul Hunedoara şi este o companie deţinută de antreprenorii români Daniel şi Claudia Cosman. „În portofoliul firmei Coramed există măştile chirurgicale, de unică folosinţă, care au nivelul cerut de actuala legislaţie şi de propunere. Noi susţinem această decizie (de impunere a folosirii măştilor conforme – n. red.) pentru că ne dăm cu toţii seama că pe piaţă există multe măşti neconforme. Măştile textile au doar rolul de a ne acoperi faţa. Măştile noastre de la bun început au fost verificate şi certificate de un organism acreditat. Masca este făcută să ne protejeze, este normal să se ia măsuri pentru a exista pe piaţă doar produse conforme“, a spus Daniel Cosman.
Diferenţa dintre măştile chirurgicale şi cele FFP2
Principala deosebire între măştile chirurgicale sau medicale şi cele respiratorii, tip FFP2, ţine de gradul de protecţie oferit în faţa COVID-19, dat de capacitatea fiecărui produs de filtrare. Masca FFP2 are un grad de protecţie de peste 96-98% în faţa particulelor de mărimea noului virus, ceea ce înseamnă că nu va permite trecerea acestuia printre fibrele măştii. Masca textilă, în schimb, nu oferă nicio protecţie.
„Vorbim de un alt tip de materie primă, de o altă linie tehnologică, modul de ambalare, totul este diferit faţă de măştile chirurgicale. O mască respiratorie de tip FFP2 filtrează particule de 0,3 microni, este mai eficientă de zece ori faţă de una chirurgicală, care filtrează particule de 3 microni. Aceeaşi pondere se păstrează şi la costuri, este de 10 ori mai scump de produs una de acest fel în comparaţie cu masca normală“, a explicat Vasile Ene, directorul Eversted.
Preţul pentru o mască FFP2 este de circa 3 lei, cost care reflectă investiţia în autorizarea măştii (care poate ajunge şi la 20.000-30.000 euro), materia primă, forţa de muncă.
„Am încredere în producătorii locali pentru că măştile realizate în România sunt autorizate, toate au trecut prin laboratoare. Momentan avem capacitate, putem face faţă tuturor cerinţelor. Dacă o să avem cereri foarte mari, o să introducem al treilea schimb în fabrică“, a mai spus Vasile Ene.
Cum arată propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) privind purtarea măştii:
„Se propune menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne“, potrivit CNSU. Totuşi, dacă propunerea va primi aprobarea guvernului, măsura în România vine târziu în comparaţie cu alte state din Uniunea Europeană. Spre exemplu, în capitala Austriei, Viena, în luna septembrie 2021 era specificată obligativitatea purtării măştii FFP2 în toate mijloacele de transport în comun, iar Italia a luat o măsură asemănătoare la sfârşitul lunii decembrie 2021.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro