Ezitari pe butoi de pulbere
La doar sapte luni de la adoptare, legile pentru constituirea pensiilor private in Romania vor fi schimbate. De ce? Nu sunt nici functionale si nici interesante pentru companii sau pentru cei care ar trebui sa beneficieze de ele.
La doar sapte luni de la adoptare, legile pentru constituirea pensiilor private in Romania vor fi schimbate. De ce? Nu sunt nici functionale si nici interesante pentru companii sau pentru cei care ar trebui sa beneficieze de ele. Ramane insa, mai departe, intrebarea: cand va rezolva Romania o problema ce ameninta sa sufoce bugetul asigurarilor sociale de stat peste cativa ani?
Suntem la fel de presati ca toti vecinii nostri din zona sa gasim o solutie", admite, diplomatic, noul presedinte al Casei de Pensii, Mihai Seitan, adevarul pe care toti ceilalti il spun mult mai dur. "Daca nici acum nu rezolvam problema pensiilor, riscam sa avem probleme serioase peste cativa ani." Pentru ca, in conditiile in care numarul pensionarilor este deja mai mare decat cel al angajatilor, veniturile bugetului de pensii nu mai ajung nici pe departe pentru a acoperi cheltuielile.
Cum crede Seitan ca se poate rezolva problema pensiilor? "Avem nevoie de o reforma a sistemului public de pensii dar, mai mult de atat, avem nevoie de sisteme private de pensii", spune el.
Despre pensii private nu este insa prima data cand se vorbeste. Primele incercari de a introduce pensiile private in Romania s-au facut inca de acum cinci ani, dar la vremea respectiva, au esuat lamentabil.
In 2000, guvernul Mugur Isarescu a incercat sa reglementeze fondurile universale obligatorii de pensii, dar dupa alegeri noul guvern a anulat ordonanta de urgenta. Problema a fost adusa din nou pe tapet la finalul de mandat al vechii guvernari, care - la jumatatea anului trecut - a reusit sa si adopte legile necesare pentru a le pune in practica. Cum functioneaza pensiile private in Romania, la mai bine de sapte luni de la adoptarea legislatiei? In nici un fel. Rezultatele sunt spectaculoase, dar lipsesc cu desavarsire. Pentru ca cele doua reglementari - legea pensiilor ocupationale si cea a pensiilor obligatorii administrate privat - sunt "inutile si imposibil de aplicat" - dupa cum spune Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).Parere impartasita chiar si de Seitan, care spune ca cele doua legi "au probleme de aplicare iar in conditiile date de ele, pensiile private nu sunt interesante nici pentru companii si nici pentru oamenii care ar trebui sa intre in sistem". Motiv pentru care, mai spune Seitan, cele doua legi vor trebui modificate pe ici, pe colo, prin "partile esentiale". Dupa cum spun reprezentantii companiilor de asigurari - cei mai interesati de business-ul care ar putea aparea o data ce pensiile pensiile private vor functiona -, aproape toate prevederile din cele doua legi au hibe serioase.
Cand vom putea vorbi, si in Romania, de sisteme private de pensii? Seitan spera ca cel mai tarziu la inceputul anului viitor, cand estimeaza ca vor aparea si primele fonduri. "Ne gandim ca pana la sfarsitul lui martie sa avem deja toate modificarile necesare bine definite, pana la sfarsitul lui aprilie sa fie aprobate de Guvern si pana la sfarsitul sesiunii parlamentare sa le trecem prin Parlament." Daca agenda va fi respectata, spune Seitan, in toamna vom avea doua noi legi pentru pensii private si de la anul "ii dam drumul". De la teorie la practica, distanta ar putea fi insa ceva mai mare. Pentru ca, si in scena-riul in care legile pentru pensii private si-ar putea face loc pe agenda parlamentara extrem de incarcata de obicei, cu legi intarziate pe final de sesiune, pentru a putea fi aplicate, legile trebuie sa aiba si norme de aplicare.
Norme care, pentru legile in vigoare, nu sunt adoptate nici acum. De realizarea normelor pentru aplicarea legii pensiilor ocupationale - lege al carei termen de aplicare era ianuarie 2005 - s-a ocupat departamentul de pensii ocupationale din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Constantin Micu, directorul acestui departament, spune insa ca "timpul a fost prea scurt, personalul prea putin si legea prea confuza. Aveam de scris peste 30 de norme, in doar cateva luni". In opinia lui, aplicarea legii ar trebui amanata pana in 2006, pentru a avea totul gata si, poate, o lege care sa fie si ceva mai clara si mai "europeana". "Pentru ca - spune el - in forma actuala, legea pensiilor ocupationale nu are nici o legatura cu directiva europeana dupa care ar fi trebuit adaptata."
Intrebarea care se pune insa este: de cat timp va dispune acest departament pentru a concepe normele noii legi (asa cum va fi ea modificata), pentru a putea fi aplicata macar de la inceputul anului viitor? In mare, tot de cateva luni. Sunt, totusi, sanse mari - spun autoritatile - ca de la inceputul anului viitor, pensiile ocupationale chiar sa inceapa sa functioneze. Pentru a doua categorie de pensii private, cele obligatorii administrate privat, termenul este mult mai indepartat, cel mai probabil 2008.
In ce masura va rezolva sistemul de pensii ocupationale problema pensiilor in Romania? Foarte mica, spun jucatorii din piata. Pentru ca, pe de o parte, pensiile ocupationale - adica cele care vor fi organizate de sindicate si patronate, iar in lipsa acestora, prin contractul colectiv de munca, de catre salariati - sunt facultative. Cine vrea sa participe participa, cine nu nu e obligat. Iar experienta tarilor vecine, in care aceste fonduri au fost create inca de acum cativa ani buni, au demonstrat din plin acest lucru. "La o populatie de 10 milioane de oameni, cat au cumulat Bulgaria si Ungaria, doar vreo 400 de mii de persoane s-au in-scris in acest sistem al pensiilor ocupationale", exemplifica Mihai Seitan.
Trecand peste exemplul vecinilor nos-tri, trecand si peste apetitul scazut demonstrat de romani pentru economisire (ceea ce presupune, in esenta, acest sistem), nu trebuie uitat ca, cine a vrut sa economiseasca pentru pensie, a putut sa o faca si pana acum.
"Pionerii" sistemului privat de pensii sunt romanii care au cumparat de la societatile de asigurari de viata produse de asigurare de tip pensie. Totusi, aceste persoane, dupa unele estimari peste 100.000, nu vor beneficia de deductibilitatea oferita celor care vor isi vor cumpara pensii ocupationale, desi scopul contributiei este similar.
In cazul pensiilor ocupationale, contributiile intr-un anumit cuantum nu sunt impozitabile ceea ce, in ultima instanta, ar putea reprezenta un stimulent. Cat de important, ramane de vazut.
Nici macar reprezentantul Casei de Pensii nu-si face prea mari sperante ca pensiile ocupationale vor rezolva problema pensiilor in Romania. In opinia lui, pensiile ocupationale nu au fost gandite sa rezolve problema sistemului, ci doar sa-l ajute un pic, prin contributii suplimentare pentru anumite categorii de angajati. Solutia adevarata va veni o data cu crearea fondurilor de pensii obligatorii administrate privat.
Totusi, mai mult chiar decat in cazul pensiilor ocupationale, peste aproape tot ce tine de acest tip de pensii pluteste in prezent o mare ceata. Companiile care ar putea fi interesate de administrarea acestor fonduri de pensii - in principal firme de asigurari si, probabil, si o parte din bancile mari - spun ca in forma actuala a legii nici nu se gandesc sa se implice. Costurile sunt, spun ei, prea mari, conditiile legii sunt prea restrictive pentru cei care ar putea participa, conditiile puse companiilor prea dure iar rezultatele incerte. Lucru pe care il stie si Mihai Seitan foarte bine si care, spune el, se va schimba. "Ne vom intalni, toti cei interesati de aceasta lege, sa incercam sa gasim o solutie convenabila pentru toata lumea."
Pe cand s-ar putea traduce in realitate aceste discutii? Termenul actual de implementare a acestor pensii este ianuarie 2008, dar daca "situatia o va permite, vom incerca sa le aducem in 2007", spune Seitan.
Lucru dorit si de actorii din piata. "Pentru ca in 2008 vom fi probabil in Uniunea Europeana si atunci legea nu mai are relevanta", crede Eugen Voicu, presedintele companiei Certinvest, "fiind posibil ca oamenii sa aleaga orice fond din UE, care va putea opera si in Romania."
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro