Farmaciştii, în prima linie pentru vaccin: Câţi se vaccinează? „Există interes maxim pentru vaccinare”
Farmaciştii, printre angajaţii din domeniul sănătăţii ce au posibilitatea să se vaccineze în prima etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, prezintă mare interes, iar în unele companii numărul celor înscrişi pentru a se vaccina este de peste 80% din numărul total de angajaţi şi ajunge chiar până la 100% în altele.
Farmaciştii, printre angajaţii din domeniul sănătăţii ce au posibilitatea să se vaccineze în prima etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, prezintă mare interes, iar în unele companii numărul celor înscrişi pentru a se vaccina este de peste 80% din numărul total de angajaţi şi ajunge chiar până la 100% în altele.
„Există interes maxim în compania noastră pentru vaccinare şi s-a înscris tot personalul pe platforma naţională ce permite programarea online pentru vaccinarea anti-COVID-19. Toată lumea se va vaccina, mai ales că din 4 ianuarie vom fi şi noi centru de vaccinare”, spune Mihai Miron, directorul general al grupului farmaceutic Ropharma, care controlează şi spitalul Sf. Constantin din Braşov. Conform datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, la finalul lunii septembrie, Ropharma avea 900 de angajaţi.
În prezent, în România sunt 370 de centre regionale de vaccinare, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax. Centrele de vaccinare sunt centre de vaccinare fixe, centre de vaccinare mobile, echipe mobile de vaccinare, centre de vaccinare tip drive-through pentru marile oraşe şi centre de vaccinare la nivelul cabinetului de medicină de familie.
„La noi în companie, peste 80% din angajaţi s-au înscris pentru vaccinarea împotriva Covid-19”, spune Roxana Maftei, fondatoarea businessului Farmacia Tei, al cincilea jucător din retailul farmaceutic ca volum al vânzărilor, cu o cifră de afaceri de 595 mil. lei anul trecut şi aproape 500 de angajaţi.
Numărul total de farmacişti la nivel naţional a ajuns în acest an la 18.093, în creştere cu 400 de specialişti în 2019 faţă de anul anterior, arată datele de la Statistică. Vaccinarea este voluntară, iar în unele companii, deşi farmaciştii sunt pro vaccinare, îşi doresc să se mai informeze şi să facă vaccinul anti COVID-19 în următoarea etapă.
„Jumătate din membrii companiei noastre s-au înscris pentru vaccinare în prima etapă, iar jumătate se vor vaccina în cea de-a doua etapă, pentru că îşi doresc să se informeze mai mult”, susţine Valentina Călin, care deţine lanţul de farmacii Minifarm, ajuns la 80 de unităţi în judeţele Tulcea şi Constanţa. Ea are aproximativ 400 de angajaţi în firmă, potrivit datelor publice.
În primele trei zile de vaccinare, peste 2.700 de cadre medicale s-au vaccinat, conform Comitetului naţional de coordonare a activităţiilor privin vaccinarea împotriva COVID-19, citează agenţia de ştiri Mediafax. Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 produse de Pfizer şi BioNTech au intrat în România pe data de 25 decembrie. Ieri, 29 decembrie, a sosit şi cea de-a doua tranşă, ce costă în 40.950 de doze de vaccin anti-COVID-19.
Vaccinarea personalului medical ar trebui să se finalizeze în luna ianuarie, tot în aceeaşi lună urmând să ajungă în ţară un alt lot de 600.000 de doze de vaccin, suficiente pentru imunizarea a 300.000 de români.
„La noi, vaccinarea prezintă interes pentru tot personalul. Ne-am înscris pentru a face vaccinul anti-COVID-19 în prima etapă”, spune o farmacistă din cadrul reţelei de farmacii Dona, care numără 338 de unităţi la nivel naţional şi circa 2.500 de angajaţi.
De asemenea, o angajată din cadrul farmaciilor Belladonna din Bucureşti, afirmă că s-a înscris pentru vaccinare în prima etapă, iar colegele sale din unitate, la fel. „Suntem pro vaccinare şi este important şi pentru clienţii noştri să ştie asta şi chiar ne întreabă dacă ne vaccinăm.”
Totuşi, potrivit specialiştilor din domeniul medical, nu au voie să se vaccineze persoanele care traversează boala COVID-19, gripă sau alte răceli asociate cu febră. Vaccinarea trebuie administrată numai atunci când pacientul este sănătos. De altfel, nici persoanele aflate în carantină, ca urmare a contactului cu cineva infectat, nu au voie să se vaccineze.
Familia Băjan, care deţine Farmacia Băjan, unul dintre cele mai puternice branduri regionale de farmacii, cu 20 de unităţi în judeţul Vâlcea, spune că din cei 130 de angajaţi ai companiei, 50 au fost infectaţi cu virusul Sars-CoV-2 în lunile noiembrie şi decembrie, iar acum „nu este indicat să se vaccineze”.
„Pe noi ne-a lovit virusul puternic în noiembrie şi decembrie, pentru că 50 de angajaţi din cei 130 pe care-i avem au avut boala COVID-19, inclusiv eu şi soţia mea. Am avut doar un caz mai grav, dar acum toată lumea este bine. Vrem să ne vaccinăm, dar ştim că nu este indicat să se vaccineze persoanele infectate decât după trei luni de la vindecare. Astfel, doar 10-15 angajaţi s-au înscris până acum pentru vaccinare”, afirmă Mihai Băjan, care deţine businessul Farmacia Băjan alături de fratele său Gabriel Băjan.
Acesta menţionează că vaccinarea împotriva COVID-19 este singura cale ca populaţia să scape de noul coronavirus, totodată, adăugând că în cadrul companiei sale, atât în acest an, cât şi în anii anterior, angajaţii au făcut vaccinul antigripal, spre exemplu.
Pe 30 decembrie, în România au fost confirmate 4.875 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro