Firma de finanţare de 1,3 miliarde de lire sterline, care a fost concepută într-un pub

Autor: Andra Stroe Postat la 26 octombrie 2018 75 afişări

Prietenii împărtăşesc de multe ori idei de afaceri cînd ies la o bere într-un pub, dar nu se întâmplă adesea ca aceste discuţii să se transforme în afaceri de miliarde de euro.

Firma de finanţare de 1,3 miliarde de lire sterline, care a fost concepută într-un pub

Nu şi în cazul lui Samir Desai, fondator al Cercului de finanţare peer-to-peer, cu venituri anuale de peste 94 de milioane de dolari, a cărui poveste a fost relatată într-o emisiune BBC.

Ideea i-a venit într-o seară din 2008, când a ieşit la bere cu doi colegi de facultate într-un bar din centrul Londrei. În acel moment, Marea Britanie şi restul lumii erau încă prinse în criza financiară globală. Ca urmare, băncile au încetat să mai acorde credite întreprinderilor mici. Situaţia părea fără speranţă pentru acestea, dar Desai a venit cu o idee în sprijinul lor.

El a vrut să înlăture băncile din ecuaţie şi, în schimb, să le permită companiilor să împrumute mai uşor fonduri din altă parte. În mod specific, a dorit să creeze o piaţă online în care firmele mici ar putea aplica pentru a împrumuta bani dintr-o bancă de fonduri furnizate de persoane fizice şi alte întreprinderi - împrumuturi peer-to-peer.

Prietenii lui Samir de la Universitatea din Oxford, James Meekings şi Andrew Mullinger, au fost de acord că este o idee de afacere minunată, aşa că cei trei au decis să-şi cerceteze fezabilitatea. În 2009, ei şi-au părăsit locurile de muncă şi au început să lucreze la Cercul de finanţare, care a fost lansat în 2010.

La începutul acestei luni, compania a fost evaluată la peste 1,3 miliarde de lire sterline. O cifră impresionantă, deşi mai mica faţă de la preţul de listare iniţial, de 1,5 miliarde de lire sterline.

Samir Desai, acum în vârstă de 35 de ani, a declarat pentru BBC că ideea i-a venit după ce a observat cât de greu le era întreprinderilor mici să obţină un împrumut: "a fost nevoie de 15-20 de săptămâni pentru a obţine un împrumut (de la o bancă)", în ciuda faptului că " întreprinderile mici sunt importante pentru societate - angajează 60% din forţa de muncă din sectorul privat", spune el,

Pentru a pune în mişcare cercul de finanţare din Londra, cei trei prieteni au pus la bătaie 60.000 de lire sterline din economiile lor. Pe vremea când au luat decizia de a porni businessul, Desai avea 26 de ani şi era consultant de management – la fel şi James, în timp ce Andrew lucra în managementul riscului. Cei trei prieteni au strâns, de asemenea, 700 000 de lire sterline de la o duzină de investitori, inclusiv prieteni şi prieteni ai prietenilor. Fondurile le-au permis să construiască platforma tehnologică din spatele site-ului şi să lanseze afacerea.

Cu toate acestea, procesul de convingere a creditorilor şi a firmelor mici să lucreze cu platforma lor nu a fost deloc uşor. "A fost interesant în primele zile", spune investitorul. "A fost ca găina şi oul - care vine întâi, afacerea sau investitorul?" Pentru a câştiga clienţi, Desai şi ceilalţi doi cofondatori săi au trimis scrisori oamenilor de afaceri care ar fi putut fi interesaţi - atât de multe, încât au stricat imprimanta pe care o împrumutaseră de la tatăl lui James. Numărul de utilizatori a început apoi să crească încet, iar în 2011, Cercul de finanţare a obţinut fonduri de capital de risc de 2,5 milioane de lire sterline; acestea au crescut apoi la 250 milioane de lire sterline, înainte de avansul din această lună.

Mai mult de 50.000 de întreprinderi mici şi 80.000 de investitori au utilizat până în prezent platforma, care s-a extins în SUA în 2013, iar Germania şi Olanda doi ani mai târziu. Cele mai recente date disponibil arată că platforma a înregistrat venituri anuale de 94,5 milioane de lire sterline în 2017, de la 50,9 milioane lire în 2016.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
miliarde,
firma,
prieteni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.