FORUM MEDIAFAX - Bodîrcă, UniCredit: Creşterea economică de anul viitor va fi sub cea din 2013, din cauza agriculturii
România va avea anul viitor o creştere economică mai redusă decât cea din acest an, care a fost influenţată pozitiv de o evoluţia foarte bună a agriculturii, dar un grad de absorbţie superior al fondurilor UE ar contracara acest efect, a declarat Daniela Bodîrcă, vicepreşedinte UniCredit Ţiriac.
"Creşterea economică a accelerat în 2013 pe fondul unui an excelent agricol. În opinia noastră perpectivele pentru 2014 nu sunt încurajatoare. Accelerarea PIB în primele nouă luni s-a produs pe fondul unui an agricol bun, dar contribuţia va fi doar temporară şi poate crea chiar un efect de bază negativă în 2014, pe care trebuie să-l luăm în calcul. De asemenea, în primele nouă luni din 2013 producţia industrială a avut o contribuţie pozitivă semnificativă în PIB, prin crearea de noi capacităţi de producţie. Pe de altă parte, investiţiile au avut o contribuţie negativă în PIB şi aici ar trebui să ne punem semne de întrebare, deoarece cu aceste evoluţii am putea avea probleme de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung", a declarat Daniela Bodîrcă, vicepreşedinte UniCredit Ţiriac Bank, la Romania Financial Forum, organizat de MEDIAFAX.
În opinia sa, având în vedere indicatorii macroeconomici din acest an se poate spune că România a trecut de partea cea mai grea a crizei, dar evoluţia rămâne sub potenţial.
"Totuşi, şi cu aceste rezultate pozitive suntem mult sub potenţial, fără o convergenţă a economiei spre zona euro (...) Consider că în 2014 vom avea o creştere inferioară acestui an, în mare parte din cauza efectului de bază negativ generat de agricultură.
Dar sunt soluţii pentru contracararea acestui efect. Una este creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene. Dacă accelerăm rata de absorbţie vom vedea o contracarare a efectelor negative în economie", a afirmat reprezentantul UniCredit Ţiriac Bank.
De asemenea, ea consideră că pentru o creştere economică sustenabilă este nevoie de politici macroeconomice adecvate şi de un sistem bancar care să susţină economia.
"Asistăm la o ajustare a sistemului bancar, firească având în vedere existenţa scurtă a sistemului bancar şi faptul că această criză ne-a impactat în prima parte a ciclului de creditare. Ajustarea este normală în lumina creşterii spectaculoase din anii de boom", a arătat Bodîrcă.
Economia a crescut în primele nouă luni cu 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS).
Pentru anul în curs, Guvernul, FMI şi Comisia Europeană anticipează o creştere economică de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luând în calcul o majorare a PIB de 2,2%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro