Grecia şi creditorii internaţionali au început elaborarea unui acord tehnic
Grecia şi creditorii internaţionali au început, miercuri, elaborarea unui acord tehnic, o acţiune care indică progrese în negocierile pentru deblocarea fondurilor solicitate de Guvernul de la Atena, afirmă surse citate de Reuters.
"În cadrul Grupului Bruxelles, miercuri au început procedurile de elaborare a unui acord tehnic", a declarat un oficial european, precizând că premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, va fi în legătură permanentă cu liderii altor ţări europene.
Potrivit oficialului citat, acordul tehnic va evita introducerea unor condiţii precum diminuarea salariilor bugetarilor sau a pensiilor, dar va include reformarea sistemului Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) şi o ţintă minimă privind deficitul bugetar.
"Mai rămâne problema diferenţelor de poziţii între instituţii", a explicat oficialul citat, referindu-se la Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană.
"Dacă nu ar fi fost necesar un acord cu FMI, documentul ar fi fost semnat deja", a spus oficialul citat.
Ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, a afirmat marţi că Grecia va plăti, pe 5 iunie, rata de 312 milioane de euro datorată Fondului Monetar Internaţional, precizând că, până atunci, se va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali. Întrebat dacă Grecia va putea achita rata săptămâna viitoare, Yanis Varoufakis a declarat: "În mod clar, pentru că, până pe 5 iunie, se va ajunge la un acord cu creditorii". Grecia trebuie să restituie Fondului Monetar Internaţional 1,6 miliarde de euro în iunie, în patru tranşe: prima rată, scadentă pe 5 iunie, este de 312 milioane de euro. În plus, Yanis Varoufakis a anunţat marţi o taxă suplimentară pe tranzacţii bancare şi impozitarea cu 15% a depozitelor bancare pe care cetăţenii greci le ascund în străinătate.
Grecia a reluat marţi negocierile cu creditorii internaţionali pentru deblocarea asistenţei financiare, Yanis Varoufakis atribuind impasul discuţiilor insistenţei acestora pentru mai multă austeritate. Blocajul negocierilor a dus la evaporarea lichidităţilor în Grecia, împingând economia în recesiune. Retragerile masive de fonduri din bănci şi dificultăţile tot mai mari ale ţării de a respecta obligaţiile financiare au relansat temerile legate de capacitatea ţării de a rămâne în zona euro. Finalizarea cu succes a negocierilor cu creditorii ar debloca restul de 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro, dar discuţiile sunt blocate de refuzul Guvernului grec de a accepta reformele din sectorul pensiilor şi al muncii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro