Grindeanu, precizări despre măsurătorile pentru Braţul Chilia şi pentru Canalul Bâstroe
Ministerul Transporturilor a finalizat măsurătorile pe sectorul de Dunăre de pe Braţul Chilia, precizează Sorin Grindeanu.
Pentru a nu mai exista interpretări eronate privind situaţia măsurătorilor solicitate pentru Braţul Chilia şi pentru Canalul Bâstroe, Sorin Grindeanu precizează că experţii Ministerului român al Transporturilor şi Infrastructurii au finalizat măsurătorile pe sectorul de Dunăre de pe Braţul Chilia (partea ucraineană, între km 22 şi km 116, unde autorităţile de la Kiev le-au permis accesul).
Măsuratorile au fost efectuate cu nave româneşti (Donaris 1, Donaris 2 şi Donaris 3) şi cu experţi români. Pe durata acestor măsurători au avut acces la bordul navelor noastre şi experţi ucraineni, invitaţi în calitate de observatori, spune ministrul.
„România a solicitat de mai multe ori acordul Ucrainei pentru a continue măsurătorile cu echipaje şi nave proprii pe sectorul cuprins între km 11 şi km 22 al Braţului Chilia şi pe canalul Bâstroe. Autorităţile ucrainene au transmis părţii române doar că sunt dispuse să facă măsurători pe aceste sectoare de Dunăre cu nave şi experţi ucraineni. Pentru aceste măsurători s-au arătat dispuse doar să primească doi experţi români la bordul navelor ucrainene. Până în prezent, partea ucraineană nu a transmis României data la care vor începe măsurătorile şi nici momentul în care experţii români vor putea urca la bordul navelor ucrainene.
Nu au fost transmise părţii române nici sectoarele unde ar urma să fie efectuate aceste măsurători. Autorităţile ucrainene au cerut Ministerului român al Transporturilor şi Infrastructurii doar să transmită autorităţilor din Ucraina (Administraţia Porturilor din Ucraina şi Ministerul ucrainean de Externe) documentele prin care solicită acces, fără a oferi până acum alte amănunte”, arată Grindeanu.
Potrivit acestuia, unităţile de resort aflate în coordonarea Ministerului român al Transporturilor au transmis documentele solicitate de partea ucraineană. Din momentul în care experţii români vor primi acceptul se vor putea deplasa în maximum două ore la punctul de întâlnire stabilit de partea ucraineană pentru a urca la bordul navelor acestora.
„Ministerul român al Transporturilor se ocupă doar de aspectele tehnice ale acestor măsurători, iar de relaţiile cu alte state, inclusiv în ceea ce priveste formalităţile pentru obţinerea acordurilor de acces ale experţilor nostri se ocupă alt minister din România”, a conchis ministrul.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro