Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achiziţia First Bank de la fondul american privat de investiţii JC Flowers & Co şi urcă în topul primelor 10 bănci din România

Autor: Roxana Rosu Postat la 31 mai 2024 110 afişări

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achiziţia First Bank de la fondul american privat de investiţii JC Flowers & Co şi urcă în topul primelor 10 bănci din România

Grupul italian Intesa Sanpaolo a finalizat achiziţia First Bank (România) de la fondul privat de investiţii J.C. Flowers & Co din SUA şi urcă în topul primelor 10 bănci din România.

Intesa Sanpaolo S.p.A. şi JCF Tiger Holdings S.A.R.L., acţionarul majoritar al First Bank, au semnat pe 28 octombrie 2023 un contract de vânzare-cumpărare pentru achiziţia a 99,98% din acţiunile First Bank. Grupul a obtinut ulterior aprobările necesare de la toate autorităţile de reglementare relevante, tranzactia fiind oficial finalizată pe 31 mai.

În urma achizitie First Banl, italienii de la Intesa Sanpaolo îşi dublează prezenţa în România, ţară în care sunt prezenti din 1996 prin Intesa Sanpaolo Bank România. Preluarea consolidează pozitia grupului pe piată, urcând în topul primelor 10 bănci din România.

Împreună, Intesa Sanpaolo Bank România şi First Bank totalizează active de aproximativ 3,2 miliarde de euro, deservesc aproximativ 143.000 de clienţi şi au peste 1.500 de angajaţi.

Cele două bănci - First Bank şi Intesa Sanpaolo Bank Romania - fac acum parte din Divizia de Bănci Subsidiare Internaţionale a Grupului. „ Consolidarea prezenţei noastre în România va stimula investiţiile italiene şi străine în această ţară, va intensifica schimburile comerciale şi va sprijini internaţionalizarea IMM-urilor. Dezvoltarea noastră va stimula inovarea la nivel economic, în beneficiul persoanelor fizice şi juridice”, a declarat Marco Elio Rottigni, şeful Diviziei.

La sfârşitul lui 2023, grupul Intesa Sanpaolo avea 20,8 milioane de clienţi şi 94.400 de angajaţi în Italia şi în străinătate, cu active totale de peste 964 de miliarde de euro, generând un venit net anual de 7,7 miliarde de euro.

Divizia de Bănci Subsidiare Internaţionale (DBSI) a generat aproape 14% din venitul net al grupului în primul trimestru al anului 2024. DBSI operează pe trei continente, cu bănci universale în 12 ţări (zona ECE şi Egipt), pe lângă o companie de gestionare a activelor în China. Această reţea extinsă deserveşte în prezent 7,2 milioane de clienţi prin intermediul a aproape 900 de sucursale şi al unei forţe de muncă dedicate de aproximativ 21.000 de angajaţi.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
banci,
grup,
intesa sanpaolo

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.