Guvernul francez cere companiei EDF un plan de redresare a energiei nucleare

Autor: Departamentul Economic Postat la 28 octombrie 2019 44 afişări

Guvernul francez cere companiei EDF un plan de redresare a energiei nucleare

Guvernul francez a dat, luni, companiei EDF o lună pentru întocmirea unui plan privind modul de abordare a deficitului de competenţe şi altor probleme care au întârziat proiectele nucleare şi au deteriorat reputaţia unei industrii cheie pentru ţară, relatează Reuters.

Proiectul nuclear al EDF, Flamanville 3, are întârzieri de peste un deceniu şi a depăşit cu miliarde de euro costurile.

Însă problemele cele mai mari le are industria nucleară franceză în ansamblu, potrivit unui audit prezentat luni, într-un moment în care guvernul trebuie să decidă asupra mixului energetic al ţării din următoarea perioadă.

Raportul evidenţiază, la Flamanville, deficienţe de planificare şi lipsa unei gândiri unitare în primele etape ale proiectului, precum şi o coordonare deficitară cu furnizorii, dar spune, de asemenea, că Franţa şi-a pierdut expertiza industrială în acest sector.

„Sectorul nuclear trebuie să îşi revină. Este o chestiune de suveranitate energetică", a declarat ministrul Finanţelor, Bruno Le Maire, într-o conferinţă de presă. Le Maire a declarat că întârzierile la Flamanville, care va avea nevoie de 15 ani pentru finalizare, în loc de şase ani, şi a costat aproape de patru ori mai mult decât a fost planificat iniţial - au fost „un eşec pentru întregul sector electric şi francez din Franţa”.

Lipsa abilităţilor a fost atât de severă încât majoritatea sudurilor din proiectul Flamanville au trebuit să fie realizate de subcontractanţi străini, a adăugat Le Maire.

EDF, deţinut în proporţie de 84% de statul francez, a anunţat la începutul lunii octombrie că proiectul Flamanville, început în 2006, ar costa cu 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari) mai mult decât se aştepta anterior.

Factura totală se ridică acum la 12,4 miliarde de euro.

Directorul executiv al EDF, Jean-Bernard Levy, va avea o lună pentru a-şi prezenta propunerile, a spus Le Maire.

„Este adevărat, industria nucleară a Franţei trece printr-o perioadă dificilă”, a spus Levy la aceeaşi conferinţă de presă, adăugând că EDF „îşi va dubla eforturile”.

EDF a fost, de asemenea, nevoită să crească estimările de costuri pentru centrala nucleară Hinkley Point C pe care o construieşte în Marea Britanie şi s-a confruntat recent cu o problemă privind sudurile defecte la unele generatoare de aburi ale reactoarelor sale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
EDF,
FRANTA,
NUCLEAR,
companie,
guvernul francez

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.