Imperiul lui Donald Trump a luat avânt de când fostul preşedinte a părăsit Casa Albă: Averea controversatului lider american a crescut cu jumătate de milliard de dolari în ultimii doi ani
Donald Trump şi-a îngroşat conturile cu 500 de milioane de dolari de când a părăsit Casa Albă în 2021, iar estimările arată că averea fostului lider american ar totaliza peste trei miliarde de dolari. În contextul în care fostul preşedinte este judecat la New York, fiind acuzat că s-a folosit de influenţa sa pentru a-şi mări imperiul în ultima decadă, întrebarea: Câţi bani are Trump? este mai relevantă ca niciodată, scrie Bloomberg.
El a petrecut o zi agitată în instanţă luni, argumentând asupra modului în care şi-a evaluat bunurile. Procesul de fraudă, intentat de procurorul general al New York-ului, Letitia James, ar putea duce la sancţiuni de sute de milioane de dolari şi la pierderea unora dintre cele mai emblematice proprietăţi ale sale.
Trump a prosperat, mai ales datorită businessurilor sale din imobiliare, care au crescut în ciuda faptului că piaţa nu arată deloc bine. Mutarea sa în Florida după ce a părăsit Casa Albă a coincis cu un boom în acest stat care a consolidat finanţele a două dintre cele mai cunoscute proprietăţi ale sale - Mar-a-Lago din Palm Beach şi complexul Doral din Miami - în timp ce veniturile la restul terenurilor sale de golf au crescut cu peste 50% din 2019. Iar după ce şi-a vândut hotelul din Washington şi a plătit împrumuturi, Trump stă pe mai mulţi bani decât a stat vreodată în ultimul deceniu.
Printre cele mai importante active pe care fostul preşedinte american le de ţine se numără Mar-a-Lago, Trump Fifth Avenue Penthouse, Trump Park Avenue şi 40 WallStreet.
Cea mai cunoscută proprietate pe care o deţine Trump este Mar-a-Lago, proprietatea istorică din Palm Beach construită de Marjorie Merriweather Post în anii 1920, pe care o numeşte acum casă.
Ea a fost centrul unor scandaluri uriaşe care s-au declanşat după finalizarea mandatului lui Trump. De Mar-a-Lago se leagă acuzaţii care variază de la presupuse documente clasificate care au fost păstrate în una din băile conacului, până la faptul că conacul ar fi fost locul în care în care Trump ar fi împărtăşit secrete despre submarinele nucleare ale SUA cu un om de afaceri australian.
Este, de asemenea, un punct important în procesul de fraudă intentat de Trump.
Trump a încheiat o serie de acorduri cu Palm Beach County şi cu National Trust for Historic Preservation pentru ca Mar-a-Lago să fie folosit doar ca un club, renunţând la orice drepturi de dezvoltare. În consecinţă, Palm Beach evaluează proprietatea ca pe o afacere în declaraţiile de impozitare. În 2021, aceasta a fost evaluată la 27,6 milioane de dolari, mai puţin decât proprietăţile rezidenţiale similare, însă experţii în domeniu spun că este vorba de o sumă de 10 ori mai mare.
Penthouse-ul lui Trump de pe Fifth Avenue a reprezentat o parte importante a imaginii sale timp de 40 de ani, iar fostul preşedinte american este acuzat că a capitalizat acest lucru şi a exagerat dimensiunile şi preţul apartamentului de lux, ajungând să fie declarat în acte cu peste 120 de milioane de dolari mai scump decât în realitate.
„O discrepanţă atât de mare când vine vorba de această active, mai ales realizată de către un dezvoltator imobiliar ce îşi evaluează propriul spaţiu de locuit, nu poate fi considerată decât o fraudă”, a concluzionat judecătorul Arthur Engoron, în septembrie.
Trump Park Avenue, turnul de apartamente rezidenţiale din Upper East Side din Manhattan, fostul Hotel Delmonico, nu este una dintre cele mai importante clădiri ale lui Trump, dar a fost folosită de asemenea de fostul preşedinte pentru a umfla artificial preţul activelor deţinute.
Valoarea sa pentru Trump provine în principal din apartamentele nevândute care sunt deţinute de Trump Organization şi închiriate. Un număr variabil au fost declarate ca unităţi destinate închirierii cu chirie stabilizată, ceea ce înseamnă că chiriaşii plătesc sub preţul pieţei. În mod obişnuit, aceste apartamente sunt evaluate cu o reducere deoarece chiriaşii pot rămâne pe termen nelimitat, uneori chiar le dau moştenire copiilor.
În 2010, 12 apartamente cu chirie stabilizată deţinute de Trump au fost evaluate la o medie de 62.500 de dolari fiecare într-o evaluare furnizată de o companie imobiliară. În anul următor, Trump le-a evaluat la 4,1 milioane de dolari fiecare - de peste 65 de ori mai mult. Trump a continuat să evalueze apartamentele stabilizate din clădire la tarifele de piaţă, inclusiv în declaraţia sa privind situaţia financiară din 2021.
În evaluarea turnului său emblematic de birouri din Lower Manhattan, Trump a ignorat în mod constant evaluările mai conservatoare pe care le-a primit de la profesionişti, susţine statul New York.
De exemplu, 40 Wall Street a fost evaluat de o companie imobiliară la 200 de milioane de dolari în 2011 şi la 220 de milioane de dolari în 2012. În ciuda acestui fapt, Trump a evaluat proprietatea în declaraţiile financiare la 524,7 milioane de dolari şi, respectiv, 527,2 milioane de dolari, pentru acei ani.
Dar 40 Wall Street are propriile sale probleme. Plecările chiriaşilor au făcut ca gradul de ocupare să scadă la 77% în iunie, faţă de 98% în 2015. Venitul său operaţional net este de doar 61% din ceea ce au proiectat subscriitorii.
Proprietatea face, de asemenea, obiectul unui contract de închiriere a terenului care se resetează în 2032, fie la 6% din valoarea terenului, fie la 85% din chiria sa din anul precedent. Pe baza chiriei actuale, acest lucru înseamnă că închirierea terenului ar creşte la 30 de milioane de dolari, de la aproximativ 2,6 milioane de dolari în prezent.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro