În ce mai investeşte Iustin Paraschiv, cel mai tânăr milionar din România

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 06 august 2013 10639 afişări

“Activitatea agrozootehnică este calificată de către organele fiscale în categoria activităţilor cu , aceasta conducând de multe ori la desfăşurarea cu dificultate a activităţii operaţionale, atât din punct de vedere al impozitării şi soluţionării cererilor de rambursare de TVA cât şi apariţiei celor mai frecvente cazuri de evaziune fiscal”, declară Iustin Paraschiv, preşedintele Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania.

În ce mai investeşte Iustin Paraschiv, cel mai tânăr milionar din România

La 31 de ani, prahoveanul Iustin Paraschiv controlează un grup de firme a căror cifră de afaceri consolidată depăşeşte 120 de milioane de euro. Primul milion de euro profit l-a făcut la numai 23 de ani. Grupul de firme Carmistin apartine familiei Paraschiv si activeaza in domeniul agro-zootehnic, trading  şi retail. Grupul de firme al Familiei Paraschiv numara peste 2000 de angajaţi si este format din companii lideri de piata de segmentele unde activeaza, precum: Carmistin, Avicarvil, Ladrisi Grup, Pajo Holding etc.

Între cele mai recente investiţii ale sale se numără şi MFA, un producător român de tehnică militară. Deopotrivă grupul Carmistin dar şi Renaul Truck Defense ar urma să desfăşoare un program de investiţii la Mizil, în judeţul Prahova. În perspectivă, logistica şi tehnica militară rezultate în urma acestei colaborări vor fi comercializate pe piaţa regională şi pe cea internaţională. Reprezentanţii celor două companii se vor întâlni, în cursul acestei zile, cu membrii Guvernului în vedere prezentării proiectului comun.

Pe 12 iulie, a avut loc la Mizil o intalnire a membrilor ACEBOP (Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania) cu Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru o discutie privind principalele probleme cu care se confrunta fermierii din Romania. Asociatia reprezinta marii fermieri din Romania ai carei membri au exportat, in anul 2012, aproximativ 60.000 de bovine si au avut un rulaj cumulat de peste 250 de milioane de euro.

Omul de afaceri Iustin Paraschiv, presedintele ACEBOP, a prezentat in numele asociatiei, o serie de probleme identificate la nivelul cresterii si exportului de bovine, ovine si porcine in Romania si a propus, in sprijinul Ministerului Agriculturii si al fermierilor romani, solutii legislative pragmatice pentru solutionarea problemelor in conditiile unor politici agricole slab dezvoltate. 

Principalul obiectiv al asociatiei, pe langa plata la termen a subventiilor si marirea acestora, este combaterea evaziunii fiscale din domeniul agroalimentar, care ar permite accesarea mai multor fonduri in proiecte cu finantare din fonduri europene. 

Probleme intampinate si solutiile propuse vizeaza combaterea evaziunii fiscale in domeniul agroalimentar si masuri fiscale pentru incurajarea fermierilor romani.

Combaterea evaziunii fiscale din domeniul agroalimentar

Problema: 

Cota ridicata a TVA-ului incurajeaza evaziunea fiscala prin faptul ca fermierii isi asuma riscul de a declara cantitati mai mici de productie pentru plata unui TVA redus.

In plus, apar situatii in care importatorii declara preturi mai mici de import, platesc deci taxe reduse corespunzatoare unor preturi de baza subevaluate, si introduc sute sau chiar mii de tone de produse agroalimentare in perioade scurte de timp, fapt ce conduce la dezechilibrul pietei in ceea ce priveste pretul de desfacere si mai departe falimentul producatorilor interni.

Solutie propusa:

Principala propunere realizata ACEBOP in scopul combaterii evaziunii in domeniul agroalimentar este micsorarea TVA-ului la comercializarea animalelor si produselor de provenienta animala. Institurea unui sistem suplimentar de supraveghere si urmarire speciala a achizitiilor intracomunitare de produse agroalimentare ar putea preveni traseele speculative.

Pentru a preintampina aparitia situatiilor in care pretul de baza al produsului devine foarte mic, afectand producatorii interni, ACEBOP propune infiintarea unor programe si parteneriate ale asociatiilor de profil care sa nu aiba doar rol de constatare, ci sa cuantifice rezultatele care se obtin in urma aplicarii acestor programe.

Asociatia ACEBOP propune ca lunar “sa se comunice Ministerelor Agriculturii si Finantelor, preturile de achizitie ale animalelor si produselor agroalimentare de la nivelul burselor europene. Aceste preturi de referinta vor veni in sprijinul ministerelor in constituirea unor limite minime pentru preturilor declarate de catre companiile care efectueaza schimburi intracomunitare” –Iustin Paraschiv, Presedinte ACEBOP.

Astfel, pot fi evitate situatiile cunoscute si la nivelul Ministerului de Finante, cand aceste societati care introduc cantitati foarte mari de produse agroalimentare platesc taxele aferente produselor importate la un pret de baza subevaluat.

Solutionarea cererilor de rambursare TVA

Problema:

Procedura de rambursare a TVA-ului este greoaie si de durata, fapt care dezechilibreaza fermierii.

Exemplu: Un fermier care a achizionat pentru popularea fermei animale de la o societate comerciala A care la randul ei a achizitonat animalele de la o alta societate comerciala B, plateste TVA la achizitie. Dupa 6 luni fermierul depune cerere de rambursare a TVA –ului, la verificarea tranzactiilor, organul fiscal constata ca societatea comerciala B nu si-a indeplinit obligatiile fiscale catre stat avand inceput un control fiscal de 12 luni, fapt ce face imposibila solutionarea cererii fermierului, aplicandu-se principiul solidaritatii in raspunderea pentru plata taxelor.

Propunere de solutionare:

Stabilirea unor termene in care se poate derula un control fiscal, luandu-se in calcul si perioadele de suspendare.

Din ACEBOP fac parte firmele: Brita Impex  (Cluj), Landbruk si CCBovine (Baia Mare), Bovilan (Alba), Pajo Holding si Daci. Asociatia numara 120 de membri.

Iustin Paraschiv, presedintele ACEBOP, detine Carmistin Group, din care face parte Pajo Holding.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/in-ce-mai-investeste-iustin-paraschiv-cel-mai-tanar-milionar-din-romania-11216954
11216954
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.