În şapte ani trebuie reabilitate 85% dintre case. E loc de creştere
Producătorii de plăci de gips-carton estimează că piaţa de profil a rămas pe minus anul trecut în volum, pe fondul contextului economic actual şi al situaţiei din sectorul construcţiilor.
Producătorii de plăci de gips-carton estimează că piaţa de profil a rămas pe minus anul trecut în volum, pe fondul contextului economic actual şi al situaţiei din sectorul construcţiilor. Pentru 2013 jucătorii prognozează revenirea pe plus a pieţei, iar speranţele de creştere sunt nu doar la nivel declarativ, ci sunt susţinute de planuri sau proiecte de investiţii.
Piaţa sistemelor de gips-carton s-a situat în 2012 la un volum de circa 38 milioane metri pătraţi, în uşoară scădere faţă de anul precedent, conform estimărilor companiei Siniat România (fosta Lafarge Gips România), şi au fost influenţate negativ de scăderea investiţiilor în construcţii şi amânarea finalizării unor proiecte din lipsă de creditare, gestionarea defectuoasă a fondurilor europene destinate construcţiilor, creşterea preţurilor la materiile prime, precum şi de fluctuaţiile schimburilor valutare.
„Efecte pozitive au avut proiectele finanţate de la bugetul de stat pentru infrastructură, reabilitarea termică a clădirilor şi Prima casă, precum şi investiţiile private în centre de business şi construcţii industriale“, afirmă Marc-Andre Fritsche, directorul general al companiei controlate de grupul belgian Etex.
Compania ia în calcul, în planurile de afaceri, o creştere anuală de 5% a volumului pieţei de profil, susţinută de cererea de sisteme de gips-carton şi tencuieli pe bază de ipsos pentru investiţii private în centre de business şi în sectorul industrial.
„Se vor continua, de asemenea, lucrările de reabilitare termică a construcţiilor vechi cu fonduri europene şi de la bugetul de stat, având în vedere că în 2020 acest program trebuie finalizat şi, în prezent, au fost reabilitate doar circa 15% din totalul clădirilor incluse în program“, a adăugat şeful Siniat România. În plus, în România există un potenţial ridicat pentru investiţiile care vizează reabilitarea şi renovarea locuinţelor private, acestea putând fi deblocate prin reluarea creditării în domeniul construcţiilor, potrivit lui Fritsche.
Ca în Vest. „Deşi trendul general al pieţei locale de gips-carton a consemnat anul trecut al patrulea an consecutiv de scăderi cantitative, nivelul absolut al consumului reflectă o piaţă dezvoltată pentru acest produs. În 2012 s-au vândut pe piaţa din România circa 2 metri pătraţi de plăci din gips-carton/locuitor, ceea ce reprezintă un nivel similar cu cel actual în multe ţări din Europa de Vest“, afirmă Mihai Marinescu, director executiv al firmei Knauf Gips România.
Reprezentantul companiei controlate de grupul german Knauf estimează că segmentul de ipsosuri a înregistrat o evoluţie „cel puţin stabilă“ anul trecut, iar pe fondul general de scădere a cererii, această piaţă se dezvoltă şi câştigă teren, înlocuind alte soluţii.
„Concurenţa între producători s-a accentuat, iar atenţia consumatorilor a fost atrasă mai mult decât în alţi ani spre ipsosuri, ca soluţie optimă pentru tencuirea şi finisarea la interior a zidăriilor. Pe termen mediu estimăm o dezvoltare a acestui segment independent de evoluţia generală a pieţei de materiale de construcţii, pentru că în acest caz consumul din România este încă inferior altor pieţe din proximitate“, a adăugat Marinescu.
Investiţie de 50 mil. euro. Grupul Etex a fixat un buget de investiţii de 50 de milioane de euro pentru construcţia unei fabrici la Turceni. Terenul este deja în proprietatea Siniat, au fost obţinute aprobările pentru construire, lucrările vor începe în luna iunie a acestui an, iar în martie 2015 va începe livrarea primelor plăci de gips-carton către clienţi, potrivit reprezentantului companiei.
Proiectul noii unităţi de producţie este unul mai vechi, Complexul Energetic Turceni semnând încă din 2008 un acord cu Lafarge privind construirea fabricii în apropierea termocentralei de la care va primi materiile prime. Lafarge Arcom Gips a devenit Siniat România după ce grupul francez a cedat către Etex activele diviziei de gips din Europa şi America Latină, păstrând o participaţie de 20% în noul parteneriat. Siniat deţine în prezent două unităţi de producţie, la Bucureşti (plăci de gips-carton) şi Aghireşu, judeţul Cluj (tencuieli). În 2012, cifra de afaceri a companiei a fost de 97,1 milioane lei (21,8 mil. euro), în creştere cu circa 1,5% faţă de anul precedent.
Şi reprezentantul Knauf a afirmat că grupul, care deţine peste 150 unităţi de producţie la nivel mondial, rămâne interesat de a investi în continuare în România, a doua piaţă ca mărime după Polonia din Europa Centrală şi de Est. „Imediat ce evoluţia cerererii în regiune va avea un ritm susţinut, planul de investiţii se va reactiva, finanţarea şi infrastuctura acestuia fiind asigurate“, a spus Marinescu.
Knauf Gips deţine o unitate de producţie de ipsosuri la Aghireşu, judeţul Cluj, deschisă în anul 2012, de unde acoperă zona vestică a ţării, partea de sud-est fiind aprovizionată de unitatea de producţie ipsosuri din Bălţi, Republica Moldova. Plăcile din gips-carton sunt livrate din Bulgaria, iar profilurile şi accesoriile metalice din Germania.
Directorul executiv al Knauf Gips România a afirmat că afacerile companiei s-au situat în 2012 la un nivel asemănător anului precedent. Potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanţe, afacerile Knauf Gips s-au ridicat la 97,6 milioane de lei (23 mil. euro) în 2011. Grupul Knauf este activ pe piaţa românească şi prin alte companii, respectiv Knauf Insulation, Lasselsberger-Knauf (joint-venture), Knauf AMF, PFT Systems şi Norgips.
Pe piaţa locală de gips-carton concurează şi francezii de la Saint-Gobain, prin divizia Rigips.
Citiţi mai multe despre piaţa construcţiilor pe www.zfcorporate.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro