INCENDIUL din Colectiv - Primarul Piedone spune că nu are ce să-şi reproşeze: Clubul Colectiv funcţiona legal. AUTORIZAŢIA de funcţionare - FOTO

Autor: Ana Maria Lazăr Postat la 31 octombrie 2015 855 afişări

Primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, spune că nu are ce să-şi reproşeze şi că din punctul de vedere al primăriei Clubul Colectiv, unde s-a produs tragedia în care 27 de oameni au murit, iar aproximativ 200 au fost răniţi, a funcţionat legal.

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat, sâmbătă, în faţa clubului Colectiv, că localul nu avea autorizaţii de la ISU pentru că aveau o declaraţie pe propria răspundere, care este cuprinsă într-un acord de funcţionare.

Cristian Popescu a spus că nu are ce să-şi reproşeze din punct de vedere legal şi că. din punctul de vedere al Primăriei, clubulul a funcţionat legal.

"Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare (...) Legea Poliţiei locale spune că pentru eliberarea acordului de funcţionare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comerţului. Locatarul dă declaraţie pe proprie răspundere despre ce activitatea pe care trebuie să o desfăşoare. Acordul de funcţionare însumează toate acordurile de la toate institituţiile”, a susţinut primarul Sectorului 4, unde se află Clubul Colectiv.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat revoltat că s-a putut întâmpla aşa ceva în mijlocul Bucureştiului, spunând că are indicii că tragedia s-a produs din cauza ignorării legilor.

"Sunt îndurerat şi cutremurat, dar şi revoltat că o astfel de tragedie de proporţii s-a putut întâmpla chiar în mijlocul Bucureştiului. Atâţia oameni tineri care au mers pur şi simplu să se distreze au murit", a spus preşedintele, care la ora transmiterii acestei ştiri se află la Spitalul Floreasca, unde sunt internaţi 15 răniţi în incendiul produs vineri seară în Clubul Colectiv.

El a spus că tragedia a fost cauzată de nerespectarea şi ignorarea legilor şi a normelor la club.

"Se datorează şi faptului că problema s-a abordat şi după princincipiul «lasă că merge şi aşa». Am indicii că nu au fost respectate reglementările legale şi că ignorarea legilor a dus la această tragedie", a adăugat şeful statului.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat, sâmbătă dimineaţă, că la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu există niciun document de autorizare pentru activităţile din Clubul Colectiv.

"La nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu există nicio solicitare, niciun document că ar fi fost emisă vreo autorizaţie pentru desfăşurarea activităţilor în locaţia respectivă", a spus Arafat.

Clubul Colectiv era autorizat să funcţioneze din ianuarie, iar ultimul control la local a avut loc pe 21 octombrie, ocazie cu care s-a constatat lipsa personalului calificat.

Clubul avea autorizaţie de funcţionare de la Primăria Sectorului 4 din 14 ianuarie 2015, potrivit reprezentanţilor primăriei, iar Poliţia Locală a efectuat ultima oară un control la local pe 21 octombrie, ocazie cu care agenţii au întocmit un proces-verbal pentru lipsă calificare personal.

Clubul Colectiv se află în subsolul fostei fabrici Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7. Acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv din Capitală este Alin Anastasescu, acesta mai având alţi doi asociaţi.

Vineri seară, clubul găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.

Trupa Goodbye To Gravity care a concertat în clubul Colectiv este formată din cinci tineri, evenimentul fiind anunţat pe pagina de Facebook a localului drept ”un show de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice”.

Martori aflaţi în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta "ieşind în valuri" pe uşa de la intrare.

Potrivit acestora, primele ambulanţe au sosit după aproximativ un sfert de oră. La faţa locului au venit ulterior zeci de ambulanţe, unii dintre răniţi fiind preluaţi şi duşi la mai multe spitale din Bucureşti. Unora dintre cei răniţi li s-a acordat primul ajutor pe caldarâm. Intervenţia a fost îngreunată de accesul dificil al ambulanţelor în curtea clubului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CLUB,
AUTORIZAŢIE,
/actualitate/incendiul-din-colectiv-primarul-piedone-spune-ca-nu-are-ce-sa-si-reproseze-clubul-colectiv-functiona-legal-autorizatia-de-functionare-foto-14868999
14868999
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.