Iniţiativa celor Trei Mări, istoria unui proiect care a stârnit îngrijorări în capitalele marilor puteri şi în legătură cu care Comisia Europeană încă nu s-a pronunţat

Autor: Dorin Oancea Postat la 15 septembrie 2018 134 afişări

Proiectul Iniţiativei celor Trei Mări poate fi înţeles cel mai bine cu o hartă în faţă: spaţiul celor 12 state care au aderat la demers apare ca o cale ce uneşte Nordul cu Sudul bătrânului continent, retezând veşnica împărţire între Vest şi Est.

În acelaşi timp iniţiativa poate fi privită şi ca un zid de apărare al inimii Europei în faţa influenţelor ce vin dinspre Rusia şi Asia.

Privind din aceste două perspective, logica iniţiativei, de cooperare în domeniul energetic, precum şi în cel al infrastructurii de transport şi de comunicaţii între statele membre, capătă un firesc generat în primul rând de istoria relativ comună a 11 din cele 12 ţări participante, foste în lagărul comunist, de dezvoltarea economică asemănătoare şi de interesele comune.

Dincolo de demersul iniţial, legat de conectivitatea în regiune, proiectul capătă în prezent noi dimensiuni, de securitate regională, economică, strategică.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUMMIT,
TREI MĂRI,
ISTORIC

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.