INS: Câştigul salarial mediu net a crescut cu 5 lei în iunie

Autor: Ana Maria Petcana Postat la 06 august 2014 53 afişări

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în iunie de 1.687 lei, cu 0,3% (5 lei) mai mare faţă de mai şi cu 5% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cele mai mari valori înregistrându-se în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale şi cele mai mici în hoteluri şi restaurante, arată INS.

Astfel, în extracţia petrolului brut câştigul salarial a fost în iunie de 4.707 lei, iar în hoteluri şi restaurante de 981 lei, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.334 lei, cu 0,3% mai mare decât în mai.

În iunie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, cu 12,7%, şi în fabricarea produselor din tutun, cu 10,7%.

Majorari între 6% şi 9% au avut loc şi în fabricarea băuturilor, telecomunicaţii, extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport.

Creşteri între 3,5% şi 5,5% s-au consemnat si în fabricarea produselor textile, activităţi de editare, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna mai de premii ocazionale, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net sunt cauzate şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de salariaţi cu câştiguri salariale mici, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 14,6%, si în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, între 6% şi 9%.

Reduceri între 2% şi 4,5% s-au operat în fabricarea altor mijloace de transport, tranzacţii imobiliare, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, industria metalurgică, transporturi terestre şi transporturi prin conducte.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare fluctuaţii ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă astfel: învăţământ (0,4%), administraţie publică (-0,1%), sănătate şi asistenţă socială (-0,5%).

Indicele câştigului salarial real pentru iunie 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,6%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,3%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 125,6%, cu 0,7 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în mai 2014.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SALARIU,
IUNIE,
/actualitate/ins-castigul-salarial-mediu-net-a-crescut-cu-5-lei-in-iunie-13041655
13041655
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.