Technostalgia: discheta, Encarta sau screen-saver-ul, produse ce n-au mai avut nicio şansă în epoca smartphone-urilor

Autor: Ioana Matei Postat la 05 august 2014 108 afişări

Tablete, smartphone-uri, televizoare inteligente şi sute de mii de aplicaţii stau astăzi la dispoziţia noastră pentru a ne face viaţa mai uşoară. Niciunul dintre noi nu s-ar mai întoarce la dischete, enciclopedii, CD şi mIRC. Totuşi, nu putem să nu ne întrebăm dacă viaţa noastră de atunci, aparent mai complicată, nu era totuşi mai normală? Vă prezentăm 10 lucruri reprezentative pentru tehnologia anilor trecuţi pe care cu siguranţă le-aţi încercat.

Technostalgia: discheta, Encarta sau screen-saver-ul, produse ce n-au mai avut nicio şansă în epoca smartphone-urilor

1. Sunetul de dial-up

2.  Dischetele: aceste unităţi de stocare puteau să găzduiască circa 120 MB – ideale pentru stocarea a diferite documente scrise sau imagini, dar mai puţin utile pentru aplicaţii mai mari şi jocuri. Înainte de apariţia CD-ROM-urilor, se foloseau circa 10-15 diskete pentru instalarea unui program.

3. Colecţia de Screen Saver: prăjitoare de pâine zburătoare, acvarii tropicale sau artificii, toate ne protejau monitoarele tubulare de arderi şi reprezentau o modalitate de a-ţi evidenţia personalitatea. Multe erau gratuite, iar cei mai mulţi dintre utilizatori şi-au păstrat colecţia mult timp după apariţia ecranelor LCD ce le făcea inutile.

4. Accesorii de birou antromorfice: Clippy era mereu cu un pas înaintea utilizatorilor ştiind ce intenţionau ei să scrie chiar înainte de a-şi termina propoziţiile.

5. Encarta: enciclopedia Microsoft a început să fie disponibilă în 1993 oferind imagini şi videoclipuri cu conţinut educativ interactiv. Ulterior, Microsoft a adăugat articole preluate de la Collier`s şi Macmillan, făcând produsul din ce în ce mai complex cu fiecare an. Jocul MindMaze care testa tinerii jucători prin întrebări tip Trivia este cel care stârneşte cele mai multe nostalgii la acest capitol.

6. A/S/L: cu mult înainte de Twitter, Facebook sau WhatsApp a existat Internet Relay Chat (IRC), o reţea de comunicare prin chat divizată în canale. Platforma nu se afla în proprietatea unei singure entităţi şi era operată de o reţea de administratori care se ocupau de o anumită comunitate.

7. Procesoare Word antice: procesoare Word au existat dinainte de era computerelor personale, dar erau maşinării cu un scop unic: scrisul. 

8. Sistemele de operare cu sistem de comandă: dacă voiai să derulezi un program sau să vezi o listă de fişiere înainte de 1985, trebuia să scrii un cond într-un sistem de operare, de cele mai multe ori în MS-DOS. În 1990, odată cu lansarea Windows 3.0, interfaţele grafice pentru utilizatori au căpătat o altă dimensiune.

9. Media playerele: iniţial, web-ul era plin de music playere, dar WinAmp a câştigat interesul celor mai mulţi dintre utilizatori. Suport playlist, skin-uri pe toate gusturile sunt două dintre calităţile programului nelipsit de la petrecerile anilor 2000.

10. Jocurile de strategie pe calculator: Sierra domina jocurile de aventură, iar Maxis era preferat pentru strategie şi simulări. Giganţii erei erau Sid Meier’s Civilization, Blizzard’s Warcraft şi jocul lansat de Microsoft, Age of Empires.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
smartphone,
microsoft,
gazduire
/actualitate/technostalgia-discheta-encarta-sau-screen-saver-ul-produse-ce-n-au-mai-avut-nicio-sansa-in-epoca-smartphone-urilor-13038456
13038456
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.