Isărescu: De la creştere economică până la buzunarul oamenilor e drum lung. Venitul disponibil e cheia
Creşterea economică nu se simte în buzunarul oamenilor pentru că drumul e lung, iar indicatorul care trebuie analizat de fapt este venitul rămas la dispoziţia unei persoane după ce-şi plăteşte impozitele şi ratele la credite, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Lumea se întreabă de ce avem creştere economică dacă nu se simte în buzunarele oamenilor? Putem să le explicăm că de la creştere economică până la buzunarul omului e ceva drum, e un drum lung şi că indicatorul care trebuie să fie folosit este venitul disponibil, ce rămâne omului în buzunar, după ce-şi plăteşte impozitele. Păi, dacă am început, în sfârşit, să ne plătim impozitele şi nu mai luăm salarii pe alte căi, avem mai puţin venit disponibil, nu?", a spus Isărescu la conferinţa "Rolul pieţelor financiare nebancare în susţinerea creşterii economice", organizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară la ASE.
Totodată, venitul disponibil se reduce odată cu rambursarea creditelor contractate de la bănci, guvernatorul arătând că intermedierea financiară a scăzut de la 40% la 30% din PIB, o reducere de 10 puncte procentuale a volumului de credite.
Isărescu a făcut totodată referire la proiectul legislativ "Scade rata", care ar fi permis uşurarea poverii debitorilor bancari în anumite cazuri şi care a fost abandonat, blamând în schimb, din nou, proiectul iniţiat de circa 150 de parlamentari împreună cu avocatul Gheorghe Piperea, care prevede ştergerea datoriilor de către bancă în cazul restituirii imobilului adus drept garanţie, în cazul incapacităţii de plată a creditului.
"Ar trebui explicat de ce un program de uşurare a poverii rambursării creditelor bazat pe venitul disponibil a fost dat uitării, nu mai spune nimeni despre el. În schimb, apar tot felul de proiecte de uşurare, care nu fac altceva decât să descurajeze a la long creditarea, chiar s-o pună la pământ. Dar nu este loc mai bun să se discute decât la ASE (despre acest subiect - n.r.). Dacă s-ar discuta la Banca Naţională, mai mult decât s-a discutat, iar s-ar spune că suntem avocaţii băncilor, şi chiar că nu suntem", a mai spus şeful BNR.
În urmă cu două zile, guvernatorul a criticat acest demers în cadrul unei conferinţe la banca centrală, spunând că orice iniţiativă legislativă care prevede că debitorii băncilor pot restitui împrumuturile cu imobilele depuse garanţie pentru credite va descuraja total creditarea, întrebând cine va mai acorda finanţări imobiliare în aceste condiţii.
"Referitor la ultimele iniţiative legislative, întreb şi eu public: cine va mai acorda credite imobiliare dacă se preconizează prin lege că rambursarea se va face în clădiri?! Această iniţiativă omoară din start creditarea viitoare. În consecinţă, soluţiile de tipul "credit după nevoi, rambursări după disponibilităţi" dezechilibrează balanţa între debitorii actuali şi viitori, nu are rost să-i împovărăm pe viitorii debitori cu greşeala din trecut şi prezent. Este subminată viabilitatea activităţii bancare", afirma Isărescu marţi.
Revenind la venitul disponibil diminuat, guvernatorul a punctat că oamenii nu pot trăi mai bine, chiar dacă salariul creşte, pentru că veniturile scad din moment ce efectuează plăţi mari pentru rambursarea creditului.
"Deci trebuie ajutat, dacă vrem să crească consumul sustenabil, trebuie găsite formule de a menţine venitul disponibil prin restructurări viabile în domeniul creditului", a menţionat şeful BNR.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro