Craciun fericit!

Kievul şi Moscova nu au ajuns la un acord pe tema gazelor. Rusia condiţionează revenirea la masa negocierilor

Autor: Iuliana Enache Postat la 30 octombrie 2014 35 afişări

Negocierile începute miercuri la Bruxelles între Ucraina şi Rusia în cadrul eforturilor de rezolvare a contenciosului lor pe tema gazelor nu au permis ajungerea la un acord, dar acestea vor continua joi, a declarat o sursă apropiată discuţiilor. Rusia a anunţat că va reveni la negocieri doar în cazul unui acord UE-Kiev privind finanţarea.

UPDATE 10:08 - Rusia va reveni la negocierile pe tema gazelor doar în cazul unui acord UE-Kiev privind finanţarea

Delegaţia rusă nu va reveni la masa negocierilor de la Bruxelles privind rezolvarea contenciosului pe tema gazelor cu Ucraina decât dacă Kievul şi Comisia Europeană ajung la un acord privind finanţarea datoriei ucrainene, a anunţat joi gigantul rus Gazprom.

"Comisia Europeană trebuie să ajungă la un acord cu Ucraina pentru a rezolva problema finanţării" datoriei Kievului, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

Altfel, negocierile, a căror reluare este aşteptată joi seara la Bruxelles, "nu au sens", a subliniat el.

Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, declarase anterior că negocierile care au început miercuri între Rusia şi Ucraina "nu s-au încheiat încă" şi ar urma să continue joi seara, pentru ca toate părţile să poată pregăti documentele ce vor trebui semnate la încheierea negocierilor.

La rândul său, preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, a precizat că Ucraina şi Comisia Europeană trebuie mai întâi să ajungă la un acord privind un protocol bilateral care prevede garanţii financiare europene pentru Kiev înainte de orice reluare a negocierilor.

"Negocierile nu vor avea loc decât dacă partea ucraineană şi Comisia Europeană ajung la un acord pe tema acestui protocol bilateral", a declarat Miller, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

"Dacă acest acord nu este obţinut, nu va avea loc nicio negociere şi nu va fi semnat niciun document", a adăugat el.

Discuţiile sunt blocate pe tema susţinerii financiare din partea Uniunii Europene pentru Ucraina, care să permită grupului Naftogaz să îşi achite o parte din datoriile către compania rusă Gazprom şi să plătească în avans o nouă comandă, a precizat anterior o sursa apropiată discuţiilor.

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, este hotărât să obţină un acord pentru securizarea livrărilor de gaz rusesc care tranzitează Ucraina către Europa.

Negocierile au fost întrerupte joi dimineaţa, în jurul orei 04.00, şi s-ar putea relua joi seara.

"Obiectivul nostru este să ajungem la un acord provizoriu pentru un pachet de iarnă care să garanteze siguranţa livrării prin Ucraina a gazului rusesc cumpărat de UE până la sfârşitul lui martie 2015", a precizat comisarul Oettinger înaintea deschiderii negocierilor.

UE are nevoie în fiecare an de 450 de miliarde de metri cubi de gaz pentru consum. Ea trebuie să importe 300 de miliarde, dintre care 125 de miliarde sunt cumpărate de la gigantul rus Gazprom. Dintre acestea 75 de miliarde de metri cubi de gaz cumpărat de la Rusia tranzitează instalaţiile din Ucraina. Gazul cumpărat de Germania, unul dintre cei mai importanţi clienţi ai Gazprom în UE, este transportat prin gazoductul Nordstream.

Propunerea de rezolvare a crizei pusă în discuţie prevede plata de către Kiev a 3,1 miliarde de dolari acumulate din factori neplătite către gigantul rus Gazpron, dintre care două miliarde până la sfârşitul lui octombrie.

În contrapondere, Gazprom promite să reia livrările de gaz către Ucraina, întrerupte din iunie, cu o livrare minimă de cinci miliarde de metri cubi plătiţi la preţul de 385 de dolari 1.000 de metri cubi.

Banii reprezintă cheia negocierilor, a recunoscut Oettinger. În total este nevoie de 4,6 miliarde de dolari, a precizat el. "Încercăm să constituim un pachet financiar pentru a acoperi o parte din facturile neplătite Gazpromului şi să finanţăm cumpărarea de gaze plătite în avans".

"Ucraina are probleme de plată mari. Este practic insolvabilă", a deplâns el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
UCRAINA,
RUSIA
/actualitate/kievul-si-moscova-nu-au-ajuns-la-un-acord-pe-tema-gazelor-rusia-conditioneaza-revenirea-la-masa-negocierilor-13479119
13479119
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.