Leoni transferă oameni de la subsidiara din Ucraina la fabrica de cablaje auto din Bistriţa

Autor: Laurentiu Cotu Postat la 10 martie 2022 221 afişări

Leoni transferă oameni de la subsidiara din Ucraina la fabrica de cablaje auto din Bistriţa

Producătorul de cabluri pentru industria auto Leoni Wiring Systems Ro din Bistriţa, parte a grupului german Leoni, cu vânzări globale de 4,1 mld. euro, a început să trasfere încă de săptămâna trecută oameni de la fabricile din Ucraina. Noile angajate de la Leoni Bistriţa sunt primele refugiate angajate în România, de la izbucnirea războiului din ţara vecină.

’’Echipa Leoni din România este alături de colegii noştri din Ucraina în aceste momente de grele încercări. Astfel, în coordonare cu colegii ucraineni şi echipa constituită pentru acest scop în Leoni Group, începând de săptămână trecută organizăm transferul în România al colegelor ucrainence care solicită acest lucru, dorind să vină să lucreze la fabricile Leoni din România sau să ajungă în alte state tranzitând ţara noastră. Vom continua să ne sprijinim colegii din Ucraina şi suntem recunoscători că avem ocazia de a-i ajuta să treacă mai uşor prin aceste momente şi să poată duce o viaţă cât mai aproape de normalitatea pe care o merită, aici, în România’’, potrivit unei postări pe pagina de facebook a Leoni Bistriţa. Oficialii companiei Leoni Wiring Systems Ro nu au răspuns solicitării ZF pentru a oferi mai multe informaţii privind transferul angajaţilor din Ucraina.

Leoni Wiring Systems UA GmbH a fost înfiinţată în anul 2003, în oraşul ucrainean Stryi, din regiunea Lviv. Fabrica Leoni din localitatea Stryi, o investiţie de peste 65 mil. euro, furnizează ansambluri de cabluri către fabricile Leoni din Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Germania, Spania, Portugalia, Italia, Belgia, Marea Britanie, SUA şi Austria. În 2016, în fabrica ucaineană lucrau peste 7.000 de oameni, conform informaţiilor de pe site-ul Leoni.

Marius Budăi, Ministrul Muncii, a anunţat că primii 44 de refugiaţi ucraineni au fost angajaţi de o companie din Bistriţa. Marius Budăi a mai anunţat că, ANOFM oferă servicii de profilare, consiliere şi îndrumare pentru mai mulţi cetăţeni ucraineni care şi-au manifestat dorinţa de a se angaja. Pliante cu informaţii pentru cetăţenii ucraineni, privind condiţiile de angajare în România, sunt împărţite şi afişate în vămi, gări, autogări şi alte puncte des tranzitate.

Guvernul României a aprobat o serie de derogări de la legislaţia imigrării, pentru a permite cetăţenilor ucraineni să se angajeze în România, fără a mai fi necesară obţinerea avizului de muncă şi a vizei de lungă şedere. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 20, adoptată în data de 8 martie 2022, toţi cetăţenii ucraineni care vor semna un contract individual de muncă cu o societate românească îşi pot prelungi şederea prin obţinerea unui permis de şedere în scop de muncă, direct de pe teritoriul României, fără să mai fie obligeţi să iasă din ţară.

Astfel, odată cu adoptarea noii reglementări, cetăţenii ucraineni vor avea la dispoziţie două opţiuni suplimentare în ceea ce priveşte stabilirea în România: angajarea directă, fără a mai fi nevoie de obţinerea unei vize şi a unui aviz de muncă, şi solicitarea protecţiei temporare conform directivei europene ce oferă în mod automat dreptul de şedere şi de muncă. Autorităţile române urmează să publice zilele următoare procedura de aplicare pentru aceste reglementări.

Conform OUG 20, persoanele care nu deţin documente care să dovedească experienţa profesională şi calificarea necesară ocupării unui loc de muncă sau lipsa unor antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pot semna o declaraţie pe proprie răspundere, pe baza căreia să beneficieze de prevederile noii reglementări. În cazul acestor persoane, dreptul de muncă este limitat la cel mult doi ani, urmând ca în zilele următoare autorităţile să publice procedura de încadrare în muncă pentru această categorie.

Facilitarea accesului liber la muncă şi posibilitatea reglementării dreptului de şedere într-un mod facil şi rapid, atât pentru cetăţenii ucraineni, cât şi pentru membrii familiilor lor, ar plasa România pe lista ţărilor din Uniunea Europeană cu un regim favorabil în vederea stabilirii pe termen mediu şi lung. Acest lucru ar putea creşte gradul de atracţie şi retenţie al României pentru cetăţenii ucraineni, astfel încât ţara noastră să nu mai fie doar o zonă de tranzit spre ţările din vest. laurenţiu.cotu@zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bistrita,
ucraina,
oameni,
fabrica

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.