Liviu Pop: Sperăm ca până în octombrie să finalizăm Legea salarizării unitare pentru bugetari
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, speră ca până în octombrie să fie terminată Legea salarizării unitare pentru bugetari, corelată cu salariul mediu sau minim din sistemul economic, adăugând că aceasta nu va fi angajată prin răspundere sau ordonanţă de urgenţă de către Guvern.
Ministrul Liviu Pop a afirmat, vineri, la Galaţi, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog social desfăşurată la Prefectură, că odată cu finalizarea Codului Fiscal se va lucra la Legea salarizării unitare pentru bugetari, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Odată cu finalizarea Codului Fiscal, vom intra pe Legea salarizării unitare pentru bugetari pentru că ştiu că este un subiect care arde şi de aceea e foarte important să vedem forma finală a Codului Fiscal - plecând de la reducerea TVA, şi din 2016 şi din 2018, reducerea impozitului pe profit, reducerea CAS, pentru că prin Codul Fiscal se reduce CAS, 2,7 - 2,8 la angajat, angajator, dacă nu mă înşel. Sunt măsuri sănătoase pe care trebuie să le adoptăm în Parlament în aşa fel încât să avem o lege a salarizării unitare aplicabile şi vreau să vă asigur şi pe cei din partea sindicală şi pe cei din partea patronală că nu va fi o lege a salarizării unitare angajată prin răspundere sau ordonanţă de urgenţă”, a spus ministrul.
Pop şi-a exprimat speranţa că până în luna octombrie va fi finalizată Legea salarizării unitare, adăugând că aceasta nu va fi angajată prin răspundere sau ordonanţă de urgenţă de către Guvern, care şi-a propus să coboare numărul de ordonanţe de urgenţă sub 75 sau 50.
"Asta înseamnă o mult mai bună colaborare şi o decizie la nivel de Parlament, mai mult decât la nivel de Executiv, de aceea sperăm ca până în luna octombrie să finalizăm Legea salarizării unitare în aşa fel încât aceasta să fie corelată cu salariul mediu sau salariul mimim din sistemul economic", a afirmat Pop.
El a adăugat că această lege va fi una aplicabilă, nu precum cea existentă în momentul de faţă, care "creează foarte multe probleme în sensul în care prin creşterea salariul minim de la 700 la 1.200 anul viitor, la 1 ianurie, se aplatizează foarte mult grila şi nu mai există nicio diferenţă majoră între anumite categorii; chiar oameni cu studii superioare ajung să aibă salariul apropiat de cei cu studii medii”.
Ministrul a amintit că au avut loc la nivel central două întâlniri de lucru privind Legea salarizării unitare din sistemul bugetar, cu reprezentanţi ai sindicatelor, structurilor asociative, ai primarilor de municipii şi Consiilor judeţene, alături de ministerele de resort, iar o a treia întâlnire va avea loc după finalizarea Codului Fiscal.
"În fapt, Legea salarizării unitare are trei mari componente, trei mari categorii din punct de vedere al sistemului bugetar - sănătatea cu asistenţa socială, administraţia locală şi centrală, şi educaţia. Am avut două întâlniri şi urma şi a treia luna aceasta; am spus că o facem când se finalizează Codul Fiscal şi atunci vom avansa în discuţie vizavi de legea salarizării unitare”, a mai afirmat ministrul.
Liviu Pop a vorbit în contextul unor măsuri susţinute de Guvern din punct de vedere fiscal şi financiar că s-au făcut şi unele greşeli, dar care au fost reparate.
"Ştim că am greşit, am greşit. A fost la un moment dat o mică problemă cu APIA pe care am reparat-o foarte repede, am greşit cu bacşişul şi l-am retras, am greşit cu taxa pe stâlp şi am retras-o. Am recunoscut când am greşit. Era bine dacă recunoşteau şi alţii atunci când au majorat TVA, au tăiat salariile. Să îşi dea seama că au greşit şi să repare foarte repede şi eu cred că recunoaştrea greşelii nu este un lucru grav. Nu deţine nimeni adevărul absolut şi trebuie împreună să evităm orice derapaj, chiar dacă uneori e greu să recunoşti că ai greşit, mai ales în lupta cu evaziunea fiscală care din punctul meu de vedere e de cel puţin o mie de ori mai mare decât corupţia din România”, a mai afirmat Pop.
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, a fost prezent, vineri, la sediul Prefecturii din Galaţi, la şedinţa Comisiei de Dialog Social în cadrul căreia s-a discutat despre problemele generale în funcţionarea acestei structuri, dar şi despre o serie de aspecte legislative, din domeniile social şi economic, asupra cărora reprezentanţii sindicaliştilor şi patronatelor şi-au exprimat diverse puncte de vedere.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro