Cum să locuieşti mai bine. Misterul locuinţelor din Chiajna şi Ştefăneştii de Jos: ANAF spune că nu e treaba lui că nu se plătesc impozite pe 11.000 de apartamente construite în Chiajna care nu apar în scriptele primăriei. Ministerul Finanţelor: Autorităţile administraţiei publice locale sunt responsabile
Autorităţile locale sunt cele responsabile de centralizarea plăţilor aferente impozitelor pe locuinţe, spun reprezentanţii Ministerului de Finanţe într-un răspuns la o solicitare ZF transmisă pornind de la o situaţie regăsită în mai multe localităţi din Ilfov şi chiar din Bucureşti: neconcordanţa dintre numărul de locuinţe livrate anual raportate de Institutul Naţional de Statistică şi realitatea din teren.
♦ ZF a semnalat în ultimele luni mai multe situaţii referitoare la diferenţele dintre numărul de locuinţe raportate la Institutul Naţional de Statistică şi cel din realitate în localităţile Chiajna şi Ştefăneştii de Jos din judeţul Ilfov, dar şi în sectoarele din Bucureşti.
Autorităţile locale sunt cele responsabile de centralizarea plăţilor aferente impozitelor pe locuinţe, spun reprezentanţii Ministerului de Finanţe într-un răspuns la o solicitare ZF transmisă pornind de la o situaţie regăsită în mai multe localităţi din Ilfov şi chiar din Bucureşti: neconcordanţa dintre numărul de locuinţe livrate anual raportate de Institutul Naţional de Statistică şi realitatea din teren.
„Potrivit prevederilor art. 455 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pentru acea clădire, impozit care constituie venit al bugetului local al comunei, al oraşului sau al municipiului (sectoare, în cazul municipiului Bucureşti) în care este amplasată clădirea. De asemenea, în baza principiului autonomiei locale, prin art.
490 din Codul fiscal, autorităţile administraţiei publice locale şi organele speciale ale acestora, după caz, sunt responsabile pentru stabilirea, controlul şi colectarea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a amenzilor şi penalizărilor aferente“, spun reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Finanţelor, la care a ajuns solicitarea transmisă iniţial de ZF către ANAF.
Ei adaugă şi că Ministerul Finanţelor nu deţine informaţii cu privire la numărul de locuinţe noi pentru care s-a plătit impozit în fiecare din ultimii zece ani în România.
Ziarul Financiar a semnalat, în ultimele luni, mai multe situaţii referitoare la diferenţele dintre numărul de locuinţe raportat la Institutul Naţional de Statistică şi cel din realitate, în localităţile Chiajna şi Ştefăneştii de Jos din judeţul Ilfov, dar şi în sectoarele din Bucureşti.
Comuna Chiajna, care cuprinde satele Chiajna, Dudu şi Roşu, raportează la INS mai puţin de 3.500 de locuinţe inaugurate în ultimii 20 de ani în întreaga comună, în condiţiile în care doar ansamblul Militari Residence cuprinde 11.000 de apartamente în 90 de blocuri. Pe platforma Tempo a INS nu sunt disponibile datele defalcat, pe fiecare sat al comunei, ci doar cumulat. Reprezentanţii autorităţilor locale din Chiajna nu au răspuns solicitărilor ZF din ultimele luni pentru a clarifica situaţia.
În Ştefăneştii de Jos, doar 117 locuinţe au fost livrate în perioada 2011-2020, conform datelor pe care le pune la dispoziţie Institutul Naţional de Statistică pe platforma Tempo. În realitate, un singur ansamblu, Cosmopolis, cel mai mare din zona limitrofă a Capitalei, a pus pe piaţă 5.000 de locuinţe pe parcursul a 15 ani.
Nici măcar în Bucureşti lucrurile nu sunt mai clare. Potrivit statisticilor INS din platforma Tempo, în intervalul 2016-2020 pe piaţa rezidenţială din Bucureşti au fost livrate 35.680 de locuinţe. Însă doar Primăria Sectorului 1 vorbeşte despre aproape 22.000 de locuinţe pe raza sa teritorială în intervalul 2017-2021, iar Primăria Sectorului 5 despre alte peste 28.000 de locuinţe în acelaşi interval. Apare aşadar un semn de întrebare cu privire la acurateţea datelor pe care instituţiile administraţiei publice centrale şi locale le transmit către INS şi măsura în care acestea reflectă realitatea.
„Conform prevederilor art. 461 din Codul fiscal, impozitul pe clădiri este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care are în proprietate clădirea la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. De asemenea, în cazul dobândirii sau construirii unei clădiri în cursul anului, proprietarul acesteia are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data dobândirii şi datorează impozit pe clădiri începând cu data de 1 ianuarie a anului următor.“
În cazul dobândirii sau construirii unei clădiri în cursul anului, proprietarul acesteia are obligaţia să depună o declaraţie la organul fiscal local în a cărui rază teritorială de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data dobândirii şi datorează impozit pe clădiri începând cu data de 1 ianuarie a anului următor, spun reprezentanţii Ministerului de Finanţe.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro