Lovitură de teatru: Gigantul Deutsche Telekom discută cu francezii de la Orange posibilitatea unei fuziuni totale, nu doar în România
Gigantul german Deutsche Telekom discută cu gigantul francez Orange posiblitatea unei fuziuni cu toate activele, în contextul în care şi pe piaţa locală se vehiculează această posibilitate, potrivit Reuters, care citează cotidianul german de business Handelsblatt.
Un purtător de cuvânt al Orange a declarat că„nu există discuţii în desfăşurare” cu privivire la o astfel de iniţiativ. Deutsche Telekom nu a răspuns la solicitarea Reuters pentru comentarii.
Ziarul german scrie că firmele de telecom analizează potenţialul unui astfel de scenariu strategic, adăugând că cele două companii au colaborat pe mai multe achiziţii în ultimii opt ani.
Deutsche Telekom este cea mai mare companie de telecomunicaţii din Europa, cu o capitalizare de piaţă de 72 miliarde euro, potrivit Refinitiv, în timp ce gigantul francez Orange are o valoare bursieră de 40 miliarde euro.
Ce se întâmplă cu activele Deutsche Telekom din România
Conform datelor ZF, grupul german Deutsche Telekom a mandatat banca de investiţii Barclays să găsească un cumpărător pentru pachetul majoritar de acţiuni la grupul Telekom România, principalele entităţi interesate fiind compania de cablu RCS & RDS şi liderul pieţei de telefonie mobilă Orange, căroar li se adaugă acum şi United Group.
Până acum grupurile Deutsche Telekom şi OTE, dar şi reprezentanţii Orange au evitat să confirme oficial că discută o tranzacţie. Reprezentanţii grupului Orange au declarat totuşi recent, cu ocazia lansării serviciilor 5G la Bucureşti, că sunt interesaţi de o achiziţie în România, fără a menţiona niciun nume. „Convergenţa în Europa este o strategie cheie pentru Orange, suntem jucătorul convergent numărul unu din Europa şi jucătorul numărul unu pe segmentul de fibră optică din Europa. Am decis că pentru a răspunde mai bine cerinţelor clienţilor trebuie să fim capabili să le furnizăm clienţilor şi servicii mobile şi servicii fixe. Istoric, în România am fost jucători doar cu servicii mobile şi printr-o înţelegere de tip wholesale cu Telekom avem capacitatea de a oferi şi servicii fixe. Acum, dacă prin fuziuni sau achiziţii în România, ca şi în alte ţări din Europa, avem capacitatea de a ne accelera capacitatea de a oferi servicii de internet fix de mare viteză clienţilor noştri, vom munci din greu pentru a face acest lucru posibil. Apoi dacă orice acord de acest tip ajunge să fie semnat, el va impune în mod evident discuţii cu ceilalţi acţionari şi autorităţile”, a declarat Ramon Fernandez, director general adjunct şi director pentru operaţiunile din Europa al Orange.
Prima confirmare a discuţiilor Orange Telekom de la un înalt oficial al statului român a venit recent de la Sorin Grindeanu - fost ministru al comunicaţiilor şi premier, în prezent preşedinte al Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
El a afirmat că a fost informat de discuţii de cei care vând, respectiv de grupurile Deutsche Telekom şi OTE. „Ştim, am fost informaţi, am avut discuţii (...). Ne-au informat de o eventualitate de acest tip cei care vând“, a afirmat Grindeanu. „Sunt discuţii pe care în mod normal le ai, fie că ele sunt formale sau informale, nu este niciun secret, cred că nu este niciun secret, că aţi scris toţi despre această posibilă achiziţie, că nu avem de unde să ştim“, a adăugat el.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro