Lupta începe: Kamala Harris a strâns suficient suport să candideze din partea Democraţilor. Ce şanse are să îl învingă pe Trump?

Autor: Ştefan Stan Postat la 23 iulie 2024 32 afişări

Lupta începe: Kamala Harris a strâns suficient suport să candideze din partea Democraţilor. Ce şanse are să îl învingă pe Trump?

Vicepreşedintele american Kamala Harris este acum marea favorită pentru a-l înlocui pe Joe Biden în calitate de candidat prezidenţial al Partidului Democrat pentru a se lupta cu Donald Trump în alegerile din acest an.

Biden a susţinut-o, la fel ca şi alţi politicieni democraţi consideraţi cândva posibili candidaţi pentru nominalizare, inclusiv guvernatorii statelor oscilante Gretchen Whitmer din Michigan şi Josh Shapiro din Pennsylvania.

Potrivit „unei numărători incomplete şi neoficiale” a delegaţilor la Convenţia Naţională Democrată, compilată de Associated Press, Harris are acum, de asemenea, o majoritate covârşitoare de susţinere, cu o mică parte de indecişi, începând de luni după-amiază.

Ştim mai puţine despre cum s-ar descurca Harris împotriva lui Trump în alegerile din noiembrie. Dar datele de pe pieţele de predicţie, sondajele de opinie şi ratingurile de aprobare indică şansele ei în faţa fostului preşedinte. În multe privinţe, acestea par similare cu cele ale lui Biden înainte de prestaţia sa fatală din punct de vedere politic la dezbaterea din 27 iunie.

Traderii de pe piaţa de predicţii politice PredictIt îl consideră pe Trump drept un favorit clar, dar nu prohibitiv, pentru recâştigarea Casei Albe: luni după-amiază, acesta era tranzacţionat la aproximativ 60 %. Harris se tranzacţiona la aproximativ 40 %, la mică distanţă de cota lui Biden înainte de dezbatere. Aceiaşi comercianţi consideră că Harris are 87% şanse de a câştiga nominalizarea Partidului Democrat. 

Acest decalaj între Harris şi Trump este reflectat în datele sondajelor. O medie a sondajelor realizată de Financial Times arată că Harris este în urma lui Trump cu aproximativ 3 puncte procentuale, un decalaj care s-a redus în ultimele săptămâni. Diferenţa este similară cu cea care exista între Biden şi Trump înainte de duminică.

Dar este nevoie de precauţie: aceste sondaje sunt puţine şi se referă la o confruntare cândva ipotetică, mai degrabă decât la campania reală, contestată, care se desfăşoară acum.


Kamala Harris a obţinut suficienţi delegaţi din partea partidului său pentru a obţine nominalizarea democrată la prezidenţiale, ea angajându-se să le ofere americanilor un „viitor mai luminos” în comparaţie cu „haosul, frica şi ura” propuse de Donald Trump, scrie FT. 

Vicepreşedintele american a depăşit pragul în prima zi întreagă de când preşedintele Joe Biden a renunţat la candidatura sa pentru realegere şi a susţinut-o pentru nominalizarea democrată la prezidenţiale, zguduind cursa pentru Casa Albă din 2024.

Potrivit unei numărători realizate de Associated Press, marţi dimineaţa devreme, Harris a obţinut sprijinul promis al 2 668 de delegaţi la Convenţia Naţională Democrată de luna viitoare, mult peste cei 1 976 necesari.

„În această seară, sunt mândră că am obţinut sprijinul necesar pentru a deveni candidatul partidului nostru”, a declarat Harris pe X, menţionând că delegaţii din statul său natal, California, au «pus campania noastră pe primul loc».

Ea şi-a asigurat anterior sprijinul a zeci de parlamentari şi al celor mai înalţi democraţi din Washington, inclusiv al fostului preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.

Impulsul vicepreşedintelui a fost susţinut, de asemenea, de o creştere a strângerii de fonduri: în primele 24 de ore ale campaniei sale, ea a strâns un record de 81 de milioane de dolari în contribuţii - mai mult decât a strâns Biden în primele două luni ale candidaturii sale. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
harris,
candidati

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.