Luptă strânsă între Donald Trump şi Kamala Harris pentru voturile americanilor: Cei doi candidaţi deja se duelează în statele cheie, unde alegerile deja au început. Trump a reuşit să obţină din nou încrederea votanţilor în ceea ce priveşte economia

Autor: Ştefan Stan Postat la 24 octombrie 2024 9 afişări

Luptă strânsă între Donald Trump şi Kamala Harris pentru voturile americanilor: Cei doi candidaţi deja se duelează în statele cheie, unde alegerile deja au început. Trump a reuşit să obţină din nou încrederea votanţilor în ceea ce priveşte economia

Donald Trump a depăşit-o pe Kamala Harris la capitolul încredere în ceea ce priveşte economia, potrivit unui nou sondaj Financial Times, care subliniază lupta Partidului Democrat de a convinge alegătorii că se simt mai bine acum decât acum patru ani, scrie FT. 

Ultimul sondaj lunar pentru FT şi Universitatea din Michigan Ross School of Business a arătat că 44% dintre alegătorii înregistraţi au declarat că au mai multă încredere în Trump pentru a gestiona economia, faţă de 43% pentru Harris. Constatările, care vin cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegeri, marchează prima dată când Trump îl devansează pe Harris pe această temă în sondajul FT-Michigan Ross. Sondajul a arătat, de asemenea, că Trump are un avans mai mare în rândul alegătorilor la întrebarea care candidat le-ar lăsa o situaţie financiară mai bună.

Patruzeci şi cinci la sută l-au ales pe fostul preşedinte republican - o îmbunătăţire de cinci puncte faţă de luna precedentă - faţă de 37 la sută pentru Harris, vicepreşedintele democrat. Rezultatele sugerează că discursul economic al lui Harris a rămas fără avânt în ultima etapă a unei curse tot mai strânse cu Trump.

Sondajele de opinie ale FT arată acum că cei doi candidaţi sunt practic la egalitate în statele care vor decide alegerile.

Erik Gordon, profesor la Ross School of Business, a declarat că propunerile de politică economică ale lui Harris „au stârnit la fel de multă dezamăgire ca şi entuziasm”. „Dacă va câştiga alegerile, va trebui să le câştige pe alte teme”, a spus el.


Candidatul prezidenţial democrat Kamala Harris a declarat miercuri la o adunare municipală din Pennsylvania că administraţia sa va fi diferită de cea a preşedintelui Joe Biden, în timp ce republicanul Donald Trump a făcut campanie în Georgia, un alt stat de luptă, potrivit Reuters.

„Administraţia mea nu va fi o continuare a administraţiei Biden”, a declarat Harris în timpul unei adunări publice televizate la CNN.

Comentariul său vine în contextul în care mai multe sondaje arată că Biden este un obstacol în calea candidaturii lui Harris şi că alegătorii sunt dornici de o nouă direcţie cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile din 5 noiembrie.

Răspunzând la mai multe întrebări din partea participanţilor, Harris a promis să abordeze problema preţurilor ridicate la alimente, a declarat că este timpul să se pună capăt războiului din Orientul Mijlociu şi l-a numit pe Trump un „pericol pentru bunăstarea şi siguranţa Americii”.

Aproape 25 de milioane de alegători au votat deja, fie prin vot anticipat în persoană, fie prin vot prin corespondenţă, potrivit datelor de monitorizare ale Laboratorului electoral de la Universitatea din Florida.

Mai multe state, printre care şi Carolina de Nord şi Georgia, au stabilit recorduri în prima lor zi de vot anticipat, săptămâna trecută.

„Voturile din Georgia sunt la niveluri record”, a declarat Trump la un eveniment cu tematică religioasă „buletine de vot şi credincioşi” în Zebulon, Georgia. „Voturile din fiecare stat, sincer, sunt la niveluri record. Ne descurcăm foarte bine şi sperăm că ne putem repara ţara”.

Prezenţa robustă la vot vine în contextul în care vicepreşedintele Harris şi fostul preşedinte Trump rămân umăr la umăr în cele mai competitive şapte state.

Pennsylvania şi Georgia se numără printre cele şapte state de luptă care vor decide cine va câştiga preşedinţia şi este probabil ca ambii candidaţi să îşi petreacă mare parte din restul campaniei vizitându-le.

În ultimele zile, Trump a încercat să atragă participarea evanghelicilor creştini, în speranţa că aceştia vor lăsa deoparte orice îngrijorare cu privire la comentariile sale frecvente, cum ar fi povestea sa despre anatomia lui Arnold Palmer.

Trump, care a făcut din mitingurile de campanie un element de bază al carierei sale politice începând din 2015, a declarat în Zebulon că „în multe feluri este trist” că timpul său ca candidat politic se apropie de sfârşit. Dacă va câştiga la 5 noiembrie, va avea al doilea şi ultimul său mandat.

„Facem asta de nouă ani şi am ajuns la 12 zile”, a spus el.

După Zebulon, Trump a luat cuvântul în Duluth, Georgia, pentru un miting cu fostul star Fox News Tucker Carlson şi fostul candidat independent la preşedinţie Robert F. Kennedy Jr. De asemenea, a fost prezent starul muzicii country Jason Aldean, care a încurajat participanţii să voteze devreme, un mesaj pe care Trump îl îmbrăţişează încet după ce a denunţat această practică ani de zile.

Harris a participat la o întrunire CNN în Chester Township, Pennsylvania, în încercarea de a convinge numărul din ce în ce mai mic de alegători indecişi să o susţină şi să ajute la schimbarea situaţiei într-o cursă strânsă în care chiar şi un procent mic de voturi ar putea fi decisiv.

Mai devreme în cursul zilei, ea a profitat de comentariile fostului şef de personal al lui Trump la Casa Albă, John Kelly, care a declarat pentru New York Times că fostul preşedinte corespunde „definiţiei generale a fascistului” şi admiră dictatorii.

Harris, care a susţinut că Trump este o ameninţare la adresa democraţiei americane, a calificat remarcile lui Trump citate de Kelly drept „profund îngrijorătoare şi incredibil de periculoase”.

Campania lui Trump a negat relatările lui Kelly, numindu-le „poveşti dezminţite”.

Vicepreşedintele a încercat şi nu a reuşit să îl convingă pe Trump să accepte o a doua dezbatere prezidenţială pe CNN, după ce s-a considerat că a câştigat prima şi singura dezbatere prezidenţială dintre cei doi candidaţi, care a avut loc în septembrie pe ABC News.

Harris a avut un avans de 46% la 43% la nivel naţional faţă de fostul preşedinte în ultimul sondaj Reuters/Ipsos.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
financial times,
harris

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.