Mai funcţionează opoziţia în România?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 21 aprilie 2013 39 afişări

Cu proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor, USL a oferit în sfârşit PDL mult-aşteptatul prilej de depunere a unei moţiuni de cenzură.

Mai funcţionează opoziţia în România?

Perspectiva moţiunii, formulată de liderul Vasile Blaga şi de fruntaşul PDL Mircea Toader, nu s-a materializat însă, din cauza lipsei de entuziasm a PPDD şi UDMR, astfel încât PDL a decis să conteste legea la CCR, pe motiv că există deja depus un proiect al PDL pe tema restituirii.

Cezar Preda, vicele PDL, a reflectat amar că "lipsa unei coeziuni a opoziţiei îi permite premierului Ponta să facă absolut orice", în timp ce premierul Ponta i-a ironizat pe pedelişti pentru anunţul pripit al moţiunii şi pentru incapacitatea, previzibilă, de a mobiliza restul opoziţiei. Proiectul USL, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, prevede că foştii proprietari vor primi puncte în valoare nominală de 1 leu, conform cu evaluarea casei naţionalizate, pe care le vor putea folosi spre a cumpăra alte case sau le vor preschimba în bani după 2017.

Un alt prilej de afirmare a opoziţiei se anunţă a fi iniţiativa USL de modificare a pragului referendumurilor, în perspectiva revizuirii Constituţiei, care va fi supusă aprobării populare. Deşi preşedintele Traian Băsescu opinase că nu se poate revizui printr-un referendum cu cvorum de prezenţă de 30% o Constituţie adoptată de popor cu un cvorum de peste 50%, Guvernul a anunţat că va aviza un proiect de lege al unor parlamentari USL care prevede reducerea pragului de prezenţă pentru toate tipurile de referendum la 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente şi la 25% a pragului de validare corespunzător numărului de opţiuni valabil exprimate.

Dacă liderii PDL au sărit să conteste proiectul USL, pe motiv că nu se schimbă legea în anul referendumului, cea mai interesantă reacţie a avut-o partidul Noua Republică, ai cărui fruntaşi au ameninţat că de îndată ce scăderea cvorumului se aprobă, ei vor declanşa referendumuri pentru demiterea tuturor primarilor USL din ţară.

"Mulţi dintre primarii alianţei socialiste şi-au dus comunele şi oraşele la sapă de lemn. 75% din comunele României înfeudate de baroni sunt falimentare. Clientelismul e în floare!", arată un comunicat al Noii Republici pe această temă. "Dovada? Risipă de aproape 25 milioane lei făcută de administraţia locală USL Brăila. Incompetenţa boss-ului Brăilei a risipit echivalentul unui salariu minim pentru fiecare cetăţean al oraşului lui Panait Istrati. România se va trezi mai devreme decât spun şi cred baronii! Minciuna are buzunare largi, poate, dar şi picioare scurte", continuă comunicatul, precizând că Noua Republică adună deja semnături pentru un referendum de demitere la Brăila.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/mai-functioneaza-opozitia-in-romania-10776295
10776295
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.