„Moartea” Libor-ului continuă: Banca Angliei le cere băncilor comerciale să renunţe la produsele legate de controversatul indice în următoarele 9 luni

Autor: Alex Ciutacu Postat la 16 ianuarie 2020 143 afişări

„Moartea” Libor-ului continuă: Banca Angliei le cere băncilor comerciale să renunţe la produsele legate de controversatul indice în următoarele 9 luni

Băncile comerciale au primit termen până în luna septembrie pentru a înceta vânzarrea produselor financiare legate de indicatorul Libor (n.r: London Interbank Offered Rate -  un indice de referinţă pe care cele mai mari bănci din lume îl folosesc pentru a se împrumuta una pe cealaltă în piaţa interbancară internaţională pe termen scurt, denominat în lira sterlină), în conformitate cu un nou avertisment lansat de Banca Angliei şi de autoritatea de supraveghere financiară din Marea Britanie, care îşi propun să elimine indicatorul până în 2021.

Un nou avertisment pentru marile bănci publicat joi de banca centrală din Marea Britanie şi de FCA (n.r: autoritatea de supraveghere financiară din Marea Britanie) le cere băncilor să demonstreze „implicare reală” pentru a reuşi să se îndepărteze anul viitor de Libor, un indicator care a fost legat de multe scandaluri de fraudă în ultimul deceniu, potrivit FT. 

Banca Angliei transmite că „analizează potenţiale instrumente de supraveghere” pe care le poate folosi pentru a împinge companiile financiare să se conformeze, ca o ameninţare voalată la adresa actorilor din piaţă care nu au început să ia măsuri.

De asemenea, reglementatorii au impus termen data de 2 martie pentru trecerea de la Libor la un alt indicator, Sonia, în cazul swap-urilor.

Băncile şi brokerii au plătit un cuantum de 10 miliarde de dolari sub formă de penalizări şi amenzi în toată lumea din cauza scandalurilor de manipulare a Libor-ului. De atunci, reglementatorii au încercat să facă trecerea spre un alt indicator, cum ar fi Sonia.

Cu toate acestea, trecerea la un nou indicator se poate dovedi greoaie, în contextul în care la nivel global, peste Libor-ul este legat de produse financiare în cuantum de 350.000 miliarde dolari, de la împrumuturi studenţeşti la contracte derivate complexe.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.