Modificările propuse de ASF pentru sistemul de pensii private Pilon II, care includ comision unic şi putere mai mare a Autorităţii, merg la promulgare la preşedintele Iohannis. Curtea Constituţională a respins obiecţiile de neconstituţionalitate
Curtea Constituţională a respins obiecţiile de neconstituţionalitate la Ordonanţa de Urgenţă din iarna anului 2022 prin care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adus unele modificări sistemului de pensii private Pilon II, precum eliminarea comisionului pentru contribuţii plătite şi stabilirea unui comision unic, astfel că legea mergea acum la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
Obiecţiile au venit în februarie 2023 din partea USR şi Forţa Dreptei care susţineau că “legea va produce pierderi fondurilor de pensii private şi va determina retragerea acestora din România”. USR şi Forţa Dreptei au atacat la CCR legea OUG.
ZF scria în vara lui 2022 că prin comisionul de 0,5% aplicat contribuţiilor lunare, la care se adaugă cel de maximum 0,07% pe lună din activele fondului şi care este determinat în funcţie de rentabilitate şi de rata inflaţiei, salariaţii români care în 2021 au virat o parte din salariul brut la un fond de pensii private Pilon II au plătit comisioane de 577 mil. lei (115 mil. euro).
“Autoritatea de Supraveghere Financiară salută decizia Curţii Constituţionale referitoare la respingerea obiecţiilor de neconstituţionalitate, care au fost ridicate în ceea ce priveşte Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 174/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private”, a anunţat joi ASF.
Măsurile de reformare a legislaţiei din domeniul sistemului pensiilor private vizează, pe de o parte, o îmbunătăţire a capacităţii de supraveghere a Autorităţii de Supraveghere Financiară în interesul consumatorilor, iar pe de altă parte consolidarea cadrului de reglementare.
Principalele modificări ale cadrului legislativ sunt: stabilirea obligaţiei administratorului de a deţine permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puţin 6 luni; introducerea unor prevederi privind cerinţele pentru persoanele cu funcţii-cheie şi a unor prevederi exprese privind autorizarea acestor persoane; stabilirea atribuţiilor directorilor de investiţii din cadrul administratorilor; segregarea atribuţiilor şi responsabilităţilor diferitelor structuri de conducere, supraveghere şi control, după caz, astfel încât să fie evitate eventualele conflicte de interes şi să fie acordată autoritatea şi independenţa necesare funcţiilor de control; stabilirea unui comision unic de administrare, perceput de administrator pentru prestarea activităţilor principale şi a celor secundare/conexe.
“Legea menţionată aduce modificări Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Legii nr. 187/2011 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană