Muşchii şi ţâfna: cele două lucruri pe care ni le-au arătat politicienii în campanie

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 decembrie 2012 31 afişări

Principalele forţe politice au ţinut să arate deschis cât de adânc îşi dispreţuiesc de fapt electoratul, prin cele câteva mini-pocnitori de maxim prost gust lansate la sfârşitul campaniei: Victor Ponta (USL) l-a acuzat pe Traian Băsescu că a fost ofiţer de contrainformaţii sau măcar informator "fiindcă aşa a auzit", Adriean Videanu (ARD) l-a acuzat pe Victor Ponta că e implicat în moartea procurorului Panait "fiindcă aşa a citit pe net", iar Traian Băsescu a anunţat că nu vrea să discute despre viitorul guvern cu USL, formaţiunea câştigătoare în alegeri, ci numai cu partidele, dacă niciunul nu obţine separat peste 50% din mandate.

USL este însă alianţă înscrisă la tribunal în registrul partidelor politice, aşa încât exemplifică perfect argumentaţia aceluiaşi Băsescu de după alegerile din decembrie 2004, când a decis să nu ia în considerare numărul de mandate câştigate de uniunea PSD+PUR ca bază pentru desemnarea premierului, ci doar numărul de mandate ale PNL+PD, fiindcă acestea din urmă compuneau Alianţa Dreptate şi Adevăr, înregistrată ca formaţiune politică. Astfel încât alianţa PSD+PUR, cu 189 de mandate combinate, nu a putut ridica pretenţia de a da ţării un prim-ministru, în timp ce Alianţa DA, cu 161 de mandate, l-a dat ţării pe Călin Popescu-Tăriceanu, cel ales de Traian Băsescu.

"S-a vehiculat în ultima perioadă ideea că Uniunea PSD+PUR ar avea mai mulţi parlamentari. Realitatea politică şi realitatea legală ne spun cu totul altceva: Uniunea PSD+PUR nu a fost înregistrată ca persoană juridică, ea a fost înregistrată doar ca alianţă electorală, la Biroul Electoral Central. Pentru astfel de structuri, Legea partidelor politice nu recunoaşte calitatea lor de persoane juridice, nefiind înregistrate în registrul partidelor. În aceste condiţii, singura alianţă înregistrată juridic, care are responsabilitate juridică în faţa electoratului, rămâne Alianţa Dreptate şi Adevăr", declara preşedintele Traian Băsescu în decembrie 2004.

"În aceste condiţii, mergând şi pe ideea capacităţii vreunei formaţiuni politice de a întruni cea mai mare susţinere în Parlament, este clar că tot Alianţa Dreptate şi Adevăr - soluţia pe care o propun - este cea cu cele mai mari şanse", conchidea atunci preşedintele.

Importanţa ţâfnelor personale implicate în desemnarea şi/sau votarea viitorului premier a fost sesizată în toate analizele din presa străină, care vorbesc de pericolul unei crize politice după 9 decembrie, fie prin alegeri anticipate determinate de respingerea de două ori a unui premier în Parlament, fie prin suspendarea preşedintelui. "Dacă Băsescu şi Ponta nu izbutesc să îngroape securea războiului, anul 2013 va şi el pierdut pentru reforma economică şi combaterea corupţiei din justiţie şi administraţie, povara datoriei va creşte, iar instituţiile democratice vor suferi", notează Reuters.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politica,
alegeri,
USL,
ARD,
Basescu,
Ponta,
Videanu,
campanie
/actualitate/muschii-si-tafna-cele-doua-lucruri-pe-care-ni-le-au-aratat-politicienii-in-campanie-10378448
10378448
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.