Negriţoiu, ASF: Probabil o să introducem şi "RCA-ul continuu", este la nivel de discuţii
Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat miercuri că este posibilă introducerea unui "RCA continuu", astfel încât la achiziţia unei noi poliţe proprietarul maşinii să prezinte şi vechiul RCA, benefiind în acest caz, eventual, de un bonus.
"Probabil o să introducem şi RCA-ul continuu, ca atunci când o să cumperi un RCA să-l arăţi şi pe cel vechi. Avem în program şi un acord cu poliţia, să urmărim tot ce se întâmplă pe parcurs, cine nu are RCA, cine are fraude, cine are accidente, pentru a corecta dimensiunea pagubelor ca să putem să acoperim valoarea", a afirmat Negriţoiu.
El a adăugat că discuţiile privind RCA continuu sunt "la început".
"RCA-ul continuu înseamnă ca, atunci când te duci să-l iei pe cel nou, să-l prezinţi pe cel vechi, ca să nu ai nicio întrerupere, să nu cazi în greşeala să nu ai RCA. E una din discuţii. Este numai obligaţia să-l iei, nu are niciun impact asupra preţului, dimpotrivă, ar trebui să-l ieftinească, adică să dai un bonus când te duci cu RCA-ul vechi", a spus Negriţoiu.
El a arătat că preţul poliţelor de răspundere civilă auto va creşte anul viitor în medie cu 3-5%.
Întrebat după audierea sa la comisia de buget din Camera Deputaţilor dacă creşterea RCA în România ar duce la creşterea riscului ca tot mai multe persoane să circule fără RCA, Negriţoiu a răspuns: "Şi da şi nu. În primul rând, RCA nu o să crească, aşa, cosmic, toate cifrele care se dau. Estimez că între 3 şi 5%".
El a arătat că preţul poliţelor RCA a crescut cu 3% în nouă luni.
"Consumatorii să se aştepte eventual la nişte ajustări periferice, dar nu este un preţ pentru toată lumea, sunt diferenţiate şi atunci unii consumatori o să aibă reducere, alţii o să aibă ceva ajustări, dar, per medie, cum ne uităm la inflaţie, cam cu atât o să crescă şi RCA", a mai spus Negriţoiu.
Datele ASF arată că subscrierile din poliţe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% în primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, şi al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane.
În perioada analizată, numărul dosarelor de daună avizate a fost de 202.351, în scădere cu 10% faţă de 30 septembrie 2013, iar numărul dosarelor de daună plătite a coborât cu 11%, la 202.694.
Prima de asigurare medie anualizată a fost de 515 lei, în creştere cu 3% (+13 lei) faţă de nivelul mediu înregistrat în primele trei trimestre ale anului 2013.
La nivelul întregii pieţe RCA, valoarea despăgubirilor plătite a scăzut cu 1%, la 1,39 miliarde de lei, iar dauna medie plătită a fost de 6.859 lei, în creştere cu 12% faţă de septembrie 2013.
La finele lunii septembrie, un număr de 11 asigurători erau autorizaţi de către ASF să practice RCA, şi anume ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro