„Niciodată să nu irosiţi o criză”: Fondul Suveran de Investiţii al Arabiei Saudite plănuieşte să devină „investitorul cu cel mai mare impact” asupra economiei globale

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 30 mai 2020 99 afişări

Fondul Suveran de Investiţii al Arabiei Saudite (PIF), în valoare de 325 de miliarde de dolari, plănuieşte să devină „investitorul cu cel mai mare impact” asupra economiei globale. Pe măsură ce pandemia de coronavirus continuă să devasteze economiile de pe întreg teritoriul planetei, PIF doreşte să devină cel mai activ vehicul suveran de investiţii, scrie Financial Times.

„Nu vrei să iroseşti o criză... În ceea ce ne priveşte, vom căuta cu siguranţă noi oportunităţi”, a spus guvernatorul fondului, Yasir al-Rumayyan, în timpul unui conferinţe virtuale de luna trecută în cadrul căreia au participat peste 2.000 de bancheri şi executivi.

Cu trei zile înainte de conferinţă, fondul a făcut unul dintre cele mai mari pariuri asupra uneia dintre cele mai afectate companii din timpul crizei, reuşind să obţină 5,7% din Live Nation, o companie de entertainment din SUA în valoare de 500 de milioane de dolari. Cu trei săptămâni mai devreme, a plasat un alt pariu riscant, obţinând 7,3% din Carnival, a doua cea mai mare linie internaţională de croaziere.

Fondul a investit în aproape 20 de companii europene şi americane, printre care se numără Royal Dutch Shell, Boeing, Disney, Facebook, BP şi Citigroup, achiziţionând cote de participaţie în valoare de 7,7 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului.

De asemenea, PIF a susţinut un grup de investiţii în achiziţionarea clubului Newcastle United pentru suma de 300 de milioane de lire, devenind astfel cea mai bogată echipă din Premier League, principalul campionat de fotbal al Europei.

PIF spune că „identifică oportunităţi de investiţii în companii de încredere cu perspective puternice şi pe termen lung despre care credem că vor deveni lideri când activitatea economică va începe să se apropie de nivelurile de dinainte de pandemie.

Fondul de investiţii stă la baza planurilor Prinţului Mohammed de modernizare a ţării prin care doreşte să reducă dependenţa de petrol a regatului. PIF a fost sursa multor dispute în ultimii ani, având în vedere asocierea cu coroana Arabiei Saudite şi, implicit, cu uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018.

Criticii se tem că fondul a devenit unealta personală a Prinţului Mohammed, un stat în stat care ameninţă sectorul privat al ţării în timp ce caută proiecte în valoare de zeci de miliarde de dolari.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fond,
investitii,
crestere,
arabia saudita,
criza,
economie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.