Numărul statelor Uniunii Europene poate creşte în următorii ani: Comisia Europeană a lansat o serie de propuneri prin care procesul de negociere cu UE va deveni mai simplu pentru ţările în curs de aderare

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 16 februarie 2020 505 afişări

Numărul statelor Uniunii Europene poate creşte în următorii ani: Comisia Europeană a lansat o serie de propuneri prin care procesul de negociere cu UE va deveni mai simplu pentru ţările în curs de aderare

Comisia Europeană, organul executiv al UE, a dezvăluit că urmăreşte lărgirea blocului socio-economic european, făcând procesul de integrare mai accesibil, cu accente mai pronunţate din punct de vedere politic, mai dinamic şi previzibil. Comisia a făcut declaraţiile în condiţiile în care doreşte să încurajeze statele din regiunea Balcanilor, conform Emerging Europe.

În octombrie, Franţa s-a arătat împotriva negocierilor de aderare ale Albaniei şi Macedoniei de Nord, în ciuda dorinţelor majorităţii membrilor Uniunii şi a unei evaluări a Comisiei din care reiese că ambele ţări îşi făcuseră temele până la acel moment: Macedonia de Nord şi-a schimbat numele pentru a scăpa de tensiunile venite din Grecia, în timp ce Albania a lansat o serie de reforme judiciare.

„Lărgirea Uniunii Europene către Balcanii de Vest este o prioritate de top pentru Comisie. Lucrăm pe trei nivele: În primul rând, propunem o serie concretă de paşi pentru procesul de aderare. În timp ce întărim şi îmbunătăţim procesul, ţelul rămâne aderarea şi apartenenţa totală la UE. În al doilea rând, Comisia îşi ia în serios rolul în negocierile cu Macedonia de Nord şi Albania şi va furniza update-uri asupra progresului făcut de cele două ţări. În al treilea rând, în procesul de pregătire a summit-ului de la Zagreb din luna mai, Comisia va veni cu un plan de dezvoltare economică pentru regiune”, a declarat Olivér Várhelyi – comisar european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere.

Pentru a adăuga o doză de dinamism procesului, Comisia propune să grupeze capitolele de negociere în şase categorii: principii fundamentale, piaţă internă, competiţie şi creşteri incluzive, agendă de poluare şi conectivitate sustenabilă, resurse, agricultură şi coeziune, relaţii externe. Negocierile pe baza principiilor fundamentale vor fi primele şi ultimele deschise în timpul procesului şi vor determina ritmul general al negocierilor.

Pentru a încuraja reformele, Comisia va defini mai exact condiţiile candidaţilor şi va furniza stimulente de interes direct pentru cetăţeni. Stimulentele pot include politici de integrare accelerată şi introducere progresivă în politicile, programele şi piaţa comună a UE. Cu cât candidaţii vor avansa în ceea ce priveşte reformele, cu atât vor fi mai aproape de sfârşitul procesului.

Comisia speră că statele membre susţine propunerile, în paralel cu deschiderea accesului către negocierile cu Macedonia de Nord şi Albania, în contextul Summit-ului UE-Balcanii de Vest din Zagreb, programat pentru 6 şi 7 mai.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.