O Europa cu doua viteze

Postat la 23 martie 2006 9 afişări

Patronii europeni nu mai au timp sa astepte pana cand politicienii se vor hotari sa schimbe rigida legislatie a muncii din Uniune si politica fiscala.

Patronii europeni nu mai au timp sa astepte pana cand politicienii se vor hotari sa schimbe rigida legislatie a muncii din Uniune si politica fiscala.

 

In ultimul timp, scrie Business Week, s-a inregistrat o tendinta mai putin mediatizata, aceea de divizare a Europei dupa un criteriu nou, intre varful economic reprezentat de multinationale si restul economiei, care se lupta permanent cu birocratia si ineficienta. Produsul Intern Brut al Europei a crescut in 2004 cu 1,8% si nu da semne de avant pentru anul care tocmai a inceput. Cu toate acestea, marile corporatii europene au inregistrat cresteri insemnate ale profiturilor, mai ales prin transferul de locuri de munca in strainatate si prin reorientarea catre pietele emergente si catre Statele Unite.

 

Marile corporatii au consemnat profituri record in 2004: in urma unui studiu intreprins de banca de investitii Morgan Stanley a reiesit ca 42% dintre companiile europene au raportat castiguri peste asteptari in cel de-al treilea trimestru al anului trecut si numai 6% au fost dezamagite de rezultatele obtinute. Accelerarea ritmului investitiilor in strainatate in ultima perioada are mai multe explicatii.

 

Cresterea puternica a euro a incurajat marile companii sa produca in strainatate, pe de o parte pentru a micsora costurile de productie, iar pe de alta pentru a sta departe de fluctuatiile valutare. In acelasi timp, recenta expansiune a Uniunii Europene, in urma careia au fost incluse in clubul comunitar o mare parte a tarilor est-europene, a creat o zona naturala a taxelor mici si a locurilor de munca ieftine in interiorul UE.

 

Patronii europeni nu mai au timp sa astepte pana cand politicienii se vor hotari sa schimbe rigida legislatie a muncii din Uniune si politica fiscala, intr-un sens care sa-i avantajeze. Sunt si unele voci care cred ca aceasta miscare de externalizare continua din partea marilor companii nu va ramane fara urmari, fiind posibila o destabilizare a economiei UE. Insa, pe termen scurt, toti analistii recunosc ca firmele europene trebuie sa actioneze pentru a putea supravietui si pentru a obtine profit.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/o-europa-cu-doua-viteze-2510612
2510612
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.