O specie misterioasă de hominid cu creier complex precum omul modern duce la regândirea teoriei evoluţiei oamenilor

Postat la 20 mai 2018 404 afişări

În ciuda dimensiunii sale, creierul speciei Homo naledi are multe trăsături sofisticate asemănătoare celor găsite la oamenii moderni. Descoperirea aceasta a dus la sugestia că teoria de până acum a evoluţiei creierului uman este „fundamental greşită”, iar o parte însemnată din arheologia Africii trebuie regândită.

O specie misterioasă de hominid cu creier complex precum omul modern duce la regândirea teoriei evoluţiei oamenilor

H. naledi a fost descoperit în 2015, cauzând o revoluţie în domeniul cercetării evoluţiei omului prin combinaţia de caracteristici primitive şi avansate, scrie The Independent.

„Am precizat atunci că H. naledi prezintă unele trăsături foarte complexe”, a precizat Lee Berger de la Universitatea Witwatersrand, unul dintre savanţii din spatele descoperirii iniţiale.

Cea mai importantă trăsătură a fost aceea că hominizii îşi îngropau morţii într-o manieră ritualică, ceea ce sugerează un nivel de sofisticare ce nu a mai fost egalat în lumea hominizilor. „Acest lucru a cauzat dezbateri în mediul ştiinţific pentru că toată lumea zicea 'nu se poate, are creierul prea mic'”, a adăugat Berger.

Pentru a afla ce se întâmpla în capetele indivizilor din specia Homo naledi, Berger a apelat la ajutorul colegilor săi pentru a reconstrui digital, pe baza fragmentelor de craniu descoperite, interiorul craniilor. Astfel, în frunte cu Ralph Holloway, autorul principal al studiului de la Universitatea Columbia, s-a putut determina structura (exterioară a) creierului. Descoperirile au fost publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Printre altele, s-a confirmat că, într-adevăr, Homo naledi avea un creier foarte mic, dar a prezentat complexităţi în multe regiuni, inclusiv în cele asociate cu emoţiile şi un lob frontal mare asociat cu limba.

„Este prea devreme pentru a specula cu privire la limbă şi comunicare la Homo naledi”, a precizat co-autorul studiului, Shawn Hurst de la Universitatea Indiana.

Cititi mai multe pe www.descopera.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.