O ţară blestemată: Când primii care fură sunt cei care păzesc bugetul, nu mai e nimic de făcut
Există în arhive o poză cu el. Stă în primul rând, dar pe cel mai lăturalnic loc, în dreapta, în sala de presă a Palatului Victoria. Pare singur şi izolat. Îngrozit în singurătatea lui. Capul grizonat i-a căzut în piept şi toată povara lumii i-a coborât pe umeri. Este o zi din iunie 2010, iar, de la tribuna de presă din sala de conferinţe a Guvernului, premierul Emil Boc dă detalii legate de anunţul făcut de preşedintele Traian Băsescu de tăiere a salariilor bugetarilor cu 25% şi de majorare a TVA la 24%.
Ieri, 18 aprilie 2018, la opt ani de atunci, Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) i-a cerut oficial preşedintelui ţării încuviinţarea urmăririi penale împotriva lui - întrucât a fost ministru, legea cere această procedură. Numele acuzatului: Sebastian Vlădescu, fost ministru al finanţelor. Acuzaţia: corupţie. Şpaga primită, potrivit acuzaţiilor procurorilor: 2 milioane de euro, dintr-un „fond de şpagă“ de 20 de milioane de euro din care s-ar mai fi înfruptat alţi barosani precum Ionuţ Costea, fostul şef al Eximbank, sau Cristian Boureanu, fost deputat şi tovarăş de afaceri al ministrului. Societatea păgubită: CFR. Motivul care a făcut posibilă mita: reabilitarea infrastructurii feroviare, una dintre cele mai cumplite probleme ale României.
Iată ce spun procurorii, între multe altele: „Concret, în perioada 23 decembrie 2009 şi 3 septembrie 2010, Vlădescu Sebastian şi Dascălu Constantin, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, au acceptat promisiunea remiterii unor sume de câte 2 milioane de euro de la reprezentantul în România al companiei străine, pentru ca să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu într-un mod care să asigure, pe de o parte, finanţarea şi plata lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa şi, pe de altă parte, finanţarea şi plata efectivă a TVA restantă de la lucrările efectuate la tronsonul Bucureşti – Câmpina“.