Daca Covidul a ridicat piata, in opinia mea, razboiul o trage in jos. Multe voci din imobiliare au prezis ca preturile vor creste cu 20%, din cauza exploziei preturilor la gaze, curent electric, lemn, fier, forta de munca, etc. Si eu cred ca preturile vor creste mai mult la: mancare, materii prime, intretinere si, in general, pentru viata de zi cu zi. Nu si pretul proprietatilor! In opinia mea, pe piata imobiliara va exista o resetare majora a numarului de tranzactii si nu numai. Ce consider eu ca nu au vazut ''expertii'' in acest domeniu?
1. Problema nu e cat te costa o casa, ci cui vinzi/inchiriezi ce ai cumparat/construit. Tara colcaie de proprietari. 96% dintre romani au o locuinta. De ce ar mai tot lua? Cui o sa-i revanda/inchirieze? Vor avea in viitor suficienti bani sa intretina tot ce au? Din pacate sau din fericire, valoarea unui imobil nu este cat crede vanzatorul ca face, ci suma pe care o poate incasa efectiv. Va asigur ca pe un cumparator nu-l intereseaza cat a dat vanzatorul pe imobil. El ofera cat vrea/poate, nu cat ii cere proprietarul. Spun asta dupa o experienta de ''numai''...30 de anisori, in acest domeniu. Daca, pe timp de pace, cel putin doua milioane de romani au plecat, cu razboiul la usa credeti ca exodul va fi mai mic?
Cei nehotarati sa emigreze au acum cel mai bun motiv sa ia decizia de a fi cat mai departe de ... Rusia. De cine vor fi cumparate sau inchiriate casele lor?
Daca nu sunteti convinsi de asta, intrebati-va ce-si doreste un om normal la cap mai repede: sa manance bine/sanatos familia lui, sa aiba o singura casa confortabila, sa aiba suficienti bani pentru intretinere, concedii, distractie, educatia copiilor, sanatate etc. sau 2-3 apartamente pe care nu le poate gestiona eficient. Daca are si un credit la banca viata lui poate deveni un cosmar. Nu mai pun la socoteala ca, fara indoiala, costul banilor imprumutati de la banci va creste. Are grija tovarasul Isarescu de asta! Daca pana acum ne-a spus ca banii sunt scumpi din cauza riscului de tara, pe timp de pace!, acum are de unde plusa cu riscul de razboi si, mai ales, cu Rusia vecina.
3. In ultimul timp s-a construit masiv. Unele ansambluri rezidentiale, in special de la periferia Bucurestiului, sunt de-a dreptul hidoase. Totusi, ca o paranteza, nimic, dar nimic nu este mai urat decat urbanismul din zona Mamaia Nord-Navodari. Cu toate astea, romanii au investit pe litoral. Ramane de vazut cum va evolua piata acolo daca, stand la plaje, in larg vom vedea portavioane, iar in aer avioane sau drone de razboi. Oricum, astazi, la nivel national, zeci de mii de apartamente sunt nelocuite, dar sunt considerate investitii pe termen lung. Oare, asa este? Cat de lung poate fi acest termen daca apar probleme financiare la nivel personal sau de familie. Daca Rusia devine tara vecina, ce ziceti? Cum va evolua economia ? Daca Europa intra in recesiune sau se declanseaza criza economica la nivel mondial, care credeti ca va fi trendul pietei in privinta proprietatilor de vacanta sau a imobilelor nelocuite?
4. Covidul a influentat pozitiv numarul tranzactiilor si mai ales preturile apartamentelor ieftine. In goana dupa proprietati, nu am dubii, unii conationali au uitat ce-i aia criza si iarasi s-au aruncat in investitii nesigure. Traitul mai mult in casa a adus prosperitatea firmelor de constructii, a celor de amenajari interioare si a serviciilor sau produselor conexe. Odata cu sfarsitul pandemiei, oamenii vor dori mai mult altceva decat sa-si mai faca ceva in plus in casa. Dupa parerea mea, atractia/interesul pentru noi investitii imobiliare va scadea in detrimentul altor prioritati, interzise sau limitate pe vremea cand Covidul isi facea de cap peste tot. Daca cererea va fi mult mai redusa, oare cum credeti ca vor evolua preturile caselor?
5. La punctul asta, va rog, cititi cu atentie, ca sa nu ziceti ca nu ati fost preveniti si nu v-a trecut prin cap aceasta noua ipoteza imobiliara.... Sa presupunem ca ai un NOU vecin, nasol, mutat recent langa tine. Rau. Artagos. Necivilizat. Scandalagiu, care are si ceva arme, iar daca il superi prea tare stii ca este capabil sa le foloseasca impotriva ta, asa, tam-nesam! Capul familiei afli ca este putin instabil mental. Afli ca a mai fost si prin alte zone unde nu a lasat loc de ''buna ziua'' si si-a facut de cap. Cum te simti? Acum, sa presupunem ca vrei sa vinzi casa, ca sa scapi de el. Ca sa nu mai stai cu frica in san, tot timpul. Serios? Chiar crezi ca potentialii cumparatori nu au auzit de (re)numele lui, de om periculos? Te asigur ca il stiu toti, la fel ca tine. Cine crezi ca va mai investi in Romania la fel ca inainte, fara sa tina cont de asta?
In aceste conditii, consider ca in noua conjunctura economica, geopolitica...si imobiliara, sa nu uiti draga vecine (ca si eu stau tot aici!) nu vad cum o sa mai obtinem preturile la care visam. Din pacate, vecinii nu ni-i alegem intotdeauna. Uneori, istoria ii aduce langa noi, chiar daca nu ni-i dorim. Vecinii se schimba cand nu te astepti si asta ne influenteaza nasol planurile de afaceri. Pe asta ma bazez cand spun ca imobiliarele au acum un singur sens.
Dragoş Dragoteanu este proprietarul brokerului imobiliar Euroest Invest.