Orban: Fie guvernul a pus presiune pe conducerea INS să măsluiască datele, fie INS a greşit grav

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 17 noiembrie 2022 29 afişări

Un fapt extrem de grav a trecut aproape neobservat, afirmă preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban: „Fie guvernul a pus presiune pe conducerea INS să măsluiască datele pentru interese politice, fie conducerea INS a greşit grav”.

Orban: Fie guvernul a pus presiune pe conducerea INS să măsluiască datele, fie INS a greşit grav

„Un fapt extrem de grav a trecut aproape neobservat. Marţi, 15 noiembrie 2022, Institutul Naţional de Statistică a dat un comunicat sec în care a anunţat că a revizuit creşterea economică pe primul trimestru al anului 2022 la 1,5%, după ce anunţase anterior o creştere a fost de 5,3%. INS a greşit cu 3,8%. La un PIB al României de aproximativ 240 miliarde de euro, asta înseamnă o eroare de peste 9 miliarde de euro. Aproape nimeni nu a luat poziţie faţă de această gravă dezinformare a principalei instituţii care furnizează date statistice despre evoluţia economiei româneşti. Ca să înţelegeţi gravitatea acestei mistificări a realităţii economice, trebuie să ştiţi că prognozele privind evoluţia economiei se fac pe baza datelor statistice”, scrie pe Facebook Ludovic Orban.

Fostul premier precizează că b Bugetul de stat, bugetul asigurărilor de stat, politica fiscală, politicile economice se bazează pe informaţiile date de INS, iar satisticile la nivel european realizate de Eurostat se bazează tot pe informaţiile furnizate de INS.

„În evaluarile statistice mai apar erori, dar de ordinul zecimilor. Niciodată nu s-a produs o asemenea umflare a PIB. O asemenea deformare grosolană a realităţii economice. Ca să înţelegeţi mai clar am să dau un exemplu din medicină. Datele INS sunt ca un diagnostic, pe baza căruia se eliberează reţeta. Dacă pacientul este diagnosticat cu gastrită, dar el suferă de hepatită, tratamentul nu numai că nu îl vindecă, ci ar putea chiar să îi agraveze boala. În situaţia asta sunt posibile doar două explicaţii. Fie guvernul a pus presiune pe conducerea INS să măsluiască datele pentru interese politice, fie conducerea INS a greşit grav. O greşeală care nu poate fi trecută cu vederea. Pentru că nimeni nu va mai avea încredere în datele furnizate de institut şi asta va crea o „ceaţă” care poate să afecteze negativ evoluţiile din economia românească. Şi într-un caz, şi în altul nu există decât o singură soluţie pentru recredibilizarea instituţiei şi a datelor furnizate de ea: demiterea în bloc a conduceri INS. Colegul meu, domnul deputat Ionel Dancă, a solicitat ieri (miercuri - n.r.), în plenul Parlamentului, în numele Forţa Dreptei, demiterea de urgenţă a conducerii INS, care a girat astfel de mistificări grosolane ale datelor economice. Dacă guvernul nu va ţine cont de această solicitare şi va păstra în funcţie garnitura compromisă de la conducerea Institutului înseamnă că de fapt îşi recunoaşte propria vinovăţie pentru falsificarea datelor”, încheie Orban.

Întrebat miercuri la finalul şedinţei de Guvern cum îşi explică ajustarea destul de abruptă a creşterii economice de către INS, ministrul Finanţelor a spus: „Eu n-o să comentez neapărat ajustările pe care le face INS, bănuiesc şi ce-am citit în motivarea comunicatului dânşilor că este schimbarea modelului econometric folosit la analiza pe creşterea economică”.

Institutul Naţional de Statistică a revizuit puternic în scădere creşterea economică din T1 2022 faţă de T4 2021, de la 5,2% cât a anunţat în luna mai, la 1,5% în cel mai recent comunicat, emis marţi. Potrivit datelor iniţiale, publicate în primăvară, PIB-ul ar fi crescut în T1 2022 cu 6,5% faţă de perioada similară din 2021 şi cu 5,2% faţă de trimestrul precedent. Potrivit datelor publicate marţi, PIB a crescut cu 4,4% în T1 2022, faţă de T4 2021, pe serie ajustată sezonier. Pe serie brută, creşterea a rămas de 6,4%.

INS explică modificarea cifrelor prin actualizarea sistemului informatic:

”Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut s-a modificat în urma actualizarii cu ultima versiune a programului JDemetra 2.2.3, a modificării modelului, a numărului de regresori folosiţi, a revizuirii seriei brute şi a numărului de observaţii disponibile în conformitate cu recomandările privind practicile europene în contextul tratării efectelor de criză a pandemiei COVID – 19.”, se precizează în comunicatul INS de marţi, 15 noiembrie.

Statistica spune că, urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării PIB pentru trimestrul III 2022 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2022, publicată în comunicatul de presă nr. 257 din 12 octombrie 2022. Astfel, rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au fost revizuite de la 106,4% la 104,4%, iar rezultatele trimestrului II 2022, comparativ cu trimestrul I 2022, au fost revizuite de la 105,0% la 103,9%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
orban,
ins,
revizuire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.