(P) Românii au făcut peste 350.000 de investigaţii în 2021 în centrele de imagistică REGINA MARIA
Peste 350.000 de investigaţii medicale de diagnostic imagistic au fost realizate în 2021 în cele 25 de centre dedicate din cadrul Reţelei de sănătate REGINA MARIA, iar anul acesta numărul lor continuă trendul crescător ca urmare a contextului post pandemic, al dezvoltării Reţelei de centre de imagistică, dar şi a dorinţei pacienţilor de a alege sistemul privat. Mai multe detalii despre ce tipuri de investigaţii accesează românii, care sunt cele mai importante noutăţi într-un centru de imagistică şi care sunt planurile de dezvoltare ale Reţelei de sănătate REGINA MARIA ne povesteşte dr. Dragoş Comănescu, Medic Specialist Radiologie şi imagistică medicală, Director Business Unit Imaging.
Cum a arătat anul 2021 din punct de vedere al investigaţiilor solicitate de români în centrele de imagistică REGINA MARIA?
Pe parcursul anului 2021, cele mai accesate investigaţii au fost radiografiile – în locaţiile noastre fiind realizate 110.000 de astfel de investigaţii. Radiografia este cea mai veche şi accesibilă metodă de diagnostic dintre investigaţiile imagistice, fiind în continuare cea mai frecvent utilizată procedură imagistică la nivel mondial.
Desigur că există o cerere foarte mare pentru investigaţiile de Rezonanţă Magnetică şi Computer Tomograf în egală ăasură. Tomografia computerizată (CT) şi imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN) sunt tehnologii imagistice extrem de necesare pentru diagnosticarea corectă şi tratamentul ţintit şi eficient al bolilor.
România are o rată de utilizare a tehnologiilor imagistice de 5,4 ori mai mică decât media UE – 38 de investigaţii CT şi RMN la 1.000 de locuitori, faţă de 204 astfel de investigaţii realizate la o mie de cetăţeni europeni, conform unui raport al Comisiei Europene.
Cum vedeţi comportamentul românilor post pandemie – vin aceştia la medic pentru prevenţie şi screening?
Din păcate, la capitolul screening cifrele nu arată ideal. Să luăm spre exemplu screening-ul pentru cancerul de sân. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în anul 2020, peste 4.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul de sân. Cancerul mamar a reprezentat în 2020 a treia cea mai întâlnită formă de cancer la femei, înregistrându-se peste 12.000 de cazuri noi. Această statistică se poate schimba doar prin realizarea investigaţiilor de prevenţie în mod regulat – ecografia de sân înainte de vârsta de 40 de ani şi mamografia după această vârstă sau chiar mai devreme, în funcţie de recomandările medicului.
Cu acest gând în minte, în ultimii 2 ani, am crescut numărul locaţiilor în care oferim servicii de ecografie de sân şi mamografie, pentru ca acestea să poată fi accesate de paciente din toate zonele ţării. În 2021, cererea pentru mamografii în centrele noastre a numărat 20.000 de astfel de investigaţii şi sperăm ca numărul femeilor care se prezintă anual la screening să crească.
Investigaţiile medicale imagistice şi dezvoltarea continuă a tehnologiei în domeniu vin în ajutorul tuturor pacienţilor şi sunt recomandate mai ales în scopul prevenirii anumitor boli grave. Un exemplu clar este mamografia, cu o cerere relativ mică în România, aceasta poate salva până la 12.000 de vieţi anual. Depistat precoce, cancerul de sân poate fi învins.
Care sunt principalele proiecte pe care le-aţi desfăşurat pentru dezvoltarea centrelor de imagistică?
În 2019, am fost prima Reţea care a dotat aparatele CT din toate locaţiile cu aplicaţia inteligentă DoseWatch. Acest program aduce beneficii majore pentru pacienţi, deoarece permite personalizarea fiecărei investigaţii în funcţie de nevoile fiecărui pacient. Totul este optimizat şi personalizat, astfel încât doza de radiaţie folosită să fie una minimă pentru un rezultat de calitate. Implementarea programului a permis medicilor noştri să reducă expunerea medie la radiaţii cu până la 50%.
Din 2020, suntem prima Reţea care foloseşte integrat un algoritm de inteligenţă artificială. Sistemul se numeşte XVision şi are rolul de a mapa zonele care ridică suspiciuni, fiind un instrument care scade subiectivismul medicului şi asigură acurateţea diagnosticului final. Inteligenţa artificială este un instrument important, în special în monitorizarea pacienţilor oncologici şi pentru gestionarea cazurilor grave post COVID, care au nevoie de urmărire medicală după vindecare, dar şi pentru alte patologii pulmonare. Avantajul acestei tehnologii de ultimă generaţie vine din garanţia rezultatului. Mai exact, fiecare imagine de RX toracic şi CT toracic este automat analizată la finalul investigaţiei imagistice, iar medicul validează sau invalidează, după caz, recomandările făcute de algoritm.
Întreaga reţea de centre de imagistică REGINA MARIA beneficiază de acest algoritm de inteligenţă artificială. Până în acest moment, peste 17.000 de investigaţii au trecut prin filtrul algoritmului, un instrument de ajutor pentru medicii noştri.
Conform unui studiu realizat de Comisia Europeană, în UE se folosesc în medie 67 de investigaţii RMN la mia de locuitori, iar România este statul membru care le utilizează cel mai rar. Potrivit celor mai recente date, în ţara noastră rata de utilizare era de 11 astfel de examene la 1.000 de locuitori, de peste şase ori mai puţine, în timp ce în Bulgaria se fac 13 RMN-uri la 1.000 de locuitori.
Care sunt proiectele pe care le aveţi în vedere în perioada următoare, pentru dezvoltarea centrelor de imagistică REGINA MARIA?
Dezvoltarea tehnologică în domeniul medical şi implicarea inteligenţei artificiale va reprezenta un punct important în viitorul medicinei. Inovaţia are un impact major atât asupra medicilor, cât şi a pacienţilor, existând nenumărate beneficii pentru ambele părţi. Progresele impresionante din acest domeniu ajută medicii să ofere soluţii şi rezultate rapide pacienţilor. Ne uităm la noi oportunităţi de dezvoltare folosind inteligenţa artificială, pentru a susţine rezultate sigure în cel mai scurt timp posibil.
La nivel de investiţii în aparatură, ne pregătim să extindem serviciile CT cu unul dintre cele mai performante echipamente din lume. Vom dota Centrul de imagistică din Ponderas Academic Hospital cu un aparat computer-tomograf de ultimă generaţie de la Siemens - CT SOMATOM® Force, o tehnologie Dual Source fără egal. Comparativ cu aparatele CT convenţionale, beneficiile aparatului CT SOMATOM® Force sunt multiple şi importante: are cea mai rapidă viteză de scanare a unui aparat CT în prezent - 74 cm pe secundă, oferă imagini de o calitate excepţională obţinute cu o doză de radiaţii mai mică cu 50%, reduce semnificativ cantitatea de substanţă de contrast – un beneficiu important pentru pacienţii cu insuficienţă renală sau în vârstă, cu boli cronice, iar scanarea se poate face fără să mai fie nevoie ca pacientul să-şi reţină respiraţia. În cazul copiilor, aparatul oferă posibilitatea de investigare fără să mai fie nevoie de sedare. Un alt beneficiu este pentru pacienţii cu probleme cardiace, investigaţia CT cardiac putându-se realiza pe acest aparat fără a utiliza medicatie specială. Aparatul CT poate evalua pacienţii indiferent de greutate (inclusiv pacienţii obezi), vârstă sau stare de sănătate, având aplicaţii importante în oncologie, cardiologie şi cardiologie intervenţională, urgenţe medicale.
Reţeaua de Sănătate REGINA MARIA deţine 25 de centre de imagistică în 14 oraşe din România, ce pot deservi anual peste 500.000 de pacienţi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro