(P) Strigăt de ajutor pentru strângerea de fonduri în scopul dotării de urgenţă a secţiilor ATI din spitalele din ţară şi pentru asigurarea echipamentelor de protecţie pentru medicii care lucrează în terapia intensivă

Autor: Ştefan Stan Postat la 03 aprilie 2020 78 afişări

Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI) a lansat o campanie ca un strigăt de ajutor pentru strângerea de fonduri în scopul dotării de urgenţă a secţiilor ATI din spitalele din ţară şi pentru asigurarea echipamentelor de protecţie pentru medicii care lucrează în terapia intensivă. Pentru aceasta a fost deschis un număr special de sms, 8839, unde oamenii pot trimite textul ATI pentru a dona 2 euro.

”Ceea ce se preconizează este îngrijorător, adică perspectiva unei evoluţii spre formele cele mai grave ale crizei, pe care le-am vazut mai ales în Italia, unde sistemul sanitar, începând cu secţiile ATI, este pus la pământ”, declară iniţiatorul şi coordonatorul acestei campanii, profesorul doctor Dorel Săndesc, preşedintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătăţii şi vicepreşedinte al Societăţii Române de ATI, şeful Clinicii Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.

”Dimensiunea dramei în criza corona e dată de epuizarea resurselor secţiilor ATI. Pentru formele uşoare şi medii se găsesc soluţii, dar cazurile critice nu pot fi tratate decât în secţiile ATI. Atunci când sistemul sanitar cel mai bine pus la punct din Europa, cel din Lombardia, este depăşit într-o asemenea măsură încât imaginile de acolo par mai degrabă din Siria, cum să nu fii îngrijorat când tu activezi in sistemul sanitar cel mai prost finanţat din Europa, cu cel mai mic procent din PIB alocat sănătăţii, cu contribuţia pentru sănătate cea mai mică a angajaţilor şi a angajatorilor?”, se întreabă doctorul Săndesc.

Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă a realizat un studiu şi are o imagine de ansamblu asupra nevoilor secţiilor de terapie intensivă din spitalele din ţară. Statistica realizată recent de SRATI arată că în prezent România are funcţionale 2653 paturi de Terapie Intensivă (TI). Problema este că dintre acestea numai 1361 dispun de ventilatoare mecanice (şi implicit alte echipamente, ca monitoare, injectomate/infuzomate, inclusiv paturi speciale de TI). Astfel că dotarea acestora este acum prioritate de grad zero.

”Noi am înaintat ministerului o evaluare a necesarului, am trimis tipul de echipamente, bugetul estimativ pe fiecare aparat, numărul de unităţi necesare. Bugetul total pentru cele 1.292 de paturi care trebuie dotate se ridica la 139 de milioane de euro”, evaluază prof.dr.Dorel Săndesc.

”Creşterea rapidă a numărului de cazuri grave va reprezenta marea tragedie naţională. Nu numărul total, pentru că numărul total e mai mic decât cazurile de gripă, dar dacă vine ca un val, ca un tsunami, va bloca sistemul”, declară  dl.Săndesc. ”Aici, cei care pot contribui esenţial sunt cetăţenii României. Ei, respectând regulile impuse de autorităţi, vor putea face ca acest val să nu fie unul cu o dimensiune mare, abruptă, uriaşă”.

Experienţa din alte ţări confruntate cu criza de coronavirus ne arată că protecţia medicilor şi măsurile pentru sprijinirea lor sunt esenţiale pentru ca sistemul să nu ajungă în blocaj.

”Situaţia este foarte tensionată în spitale, acesta este adevărul. Oamenii sunt îngrijoraţi, nu exista certitudinea că vor avea echipamente de protecţie.

Asta are un impact foarte negativ. Atitudinea personalului medical este esenţială în cazul acestei lupte şi el trebuie să simtă sprijinul societăţii”.

SRATI este în poziţia de a evalua situaţia de ansamblu şi de a direcţiona echipamentele către spitalele din ţară care au cea mai mare nevoie de ele, de a promova măsuri care să ducă la protejarea şi încurajarea medicilor din linia întâi.

”Şi în materie de echipamente medicale ne lovim de o psihoză asemănătoare celei din domeniul alimentar. Adesea se golesc rafturile, deşi omului nu îi este necesar tot ceea ce cumpără. Noi, anticipând asta, am început să căutăm – am făcut o scrisoare oficială către toate companiile din domeniu – şi deja avem oferte de echipemente disponibile”, declară dl.Săndesc.

Campania Societăţii Române de Anestsezie şi Terapie Intensivă se numeşte "România Are Nevoie de Terapie Intensivă” şi este susţinută de puternice instituţii media precum Mediafax, Ziarul Financiar, Business Magazin, Smart FM, Europa FM, Televiziunea Română, Societatea Română de Radiodifuziune.

”Vrem să producem o pandemie de solidaritate, care să învingă pandemia de corona virus. Asta stă în puterea noastră, ca societate, să ne regăsim resorturile pentru a fi uniţi!”, declară prof.dr.Săndesc.

Mona Nicolici este ambasador al campaniei, iar numeroase personalităţi şi vedete - actori, muzicieni, jurnalişti, oameni de televiziune, psihologi - au contribuit prin mesaje de solidaritate la acest demers de sprijinire a medicilor şi a secţiilor de terapie intensivă din România: Oana Pellea, Adrian Hădean, Andreea Raicu, Andi Vasluianu, Vlad Petreanu, Irina Păcurariu, Gheorghe Zamfir, Dan Turturică, Toni Grecu, Cătălin Striblea şi mulţi alţii.

Pentru sponsorizări şi donaţii, publicul are diverse modalităţi prin care să susţină doctorii din secţiile de terapie intesivă. Prin sms - trimiţând textul ATI la 8839 pentru o donaţie de 2 euro, online - https://gogetfunding.com/asociatia-pentru-ati-aurel-mogoseanu-timisoara/, prin virament bancar - în contul IBAN: RO05RNCB0071011429390001 pe numele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă. De asemenea companiile pot descarca de pe siteul srati.ro contracte de sponsorizare prin care să direcţioneze 20% din impozitul pe profit datorat statului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
terapie,
sectii,
societate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.