Pandemia a crescut nevoia de libertate a angajaţilor. Viitorul pieţei muncii va fi caracterizat de munca flexibilă şi de un spaţiu de lucru reconfigurat
Nevoia de libertate care se manifesta de câţiva ani în rândul angajaţilor a crescut şi mai mult în perioada pandemiei, iar după pandemie viitorul pieţei muncii va fi caracterizat de munca flexibilă şi de un spaţiu de lucru reconfigurat, cred reprezentanţii companiilor membre ale Asociaţiei Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFSRU).
♦ Bogdan Gabor, Lugera: „Vom ieşi din pandemie cu un mediu de lucru schimbat, în care lucrul la distanţă va fi tot mai mult o practică“ ♦ Sorina Donisa, APT: „Companiile au devenit mai flexibile şi în proporţie de 35% sunt dispuse ca în următoarele 12 luni angajaţii lor să lucreze chiar peste 4 zile de la domiciliu“ ♦ Oana Tufăroiu, Humangest România şi IHM Total Consult: ”Pe măsură ce vor înţelege că productivitatea crescută din work from home a fost doar o fata morgana, angajaţii vor ajunge să aprecieze tot mai mult munca de la birou“ ♦ Cătălin Ilie, Professional: „Spaţiile de lucru de la birou vor fi reconfigurate şi adaptate sistemului de lucru hibrid.”
Nevoia de libertate care se manifesta de câţiva ani în rândul angajaţilor a crescut şi mai mult în perioada pandemiei, iar după pandemie viitorul pieţei muncii va fi caracterizat de munca flexibilă şi de un spaţiu de lucru reconfigurat, cred reprezentanţii companiilor membre ale Asociaţiei Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFSRU).
„Vom ieşi din pandemie cu un mediu de lucru schimbat, în care lucrul la distanţă va fi tot mai mult o practică. Oamenii vor trece la o nouă etapă de gestionare a muncii, bazată pe încredere şi rezultate şi nu vor dori revină la cultura condicii de prezenţă.
Ne aşteptăm ca majoritatea organizaţiilor să adopte sisteme hibride, în care oamenii vin la birou două sau trei zile pe săptămână şi, în rest, lucrează de acasă sau din alte spaţii“, spune Bogdan Gabor, preşedinte AFSRU şi country manager Lugera & Makler România.
Sorina Donisa, CEO al companiei de recrutare APT Resources & Services, afirmă că în următoarele 12 luni candidaţii se aşteaptă să lucreze de acasă pentru o zi sau două pe săptămână, iar circa 35% dintre companii sunt dispuse să îşi lase angajaţii să lucreze chiar mai mult de patru zile de acasă. „Pe baza studiului realizat de APT Prohuman în perioada martie - aprilie 2021, ni se confirmă că munca în sistem hibrid va deveni cel mai frecvent întâlnit model de lucru, binenţeles pentru tipurile de joburi care pot fi desfăşurate de la distanţă. (...) În următoarele 12 luni candidaţii se aşteaptă să lucreze cu o frecvenţă de muncă de la domiciliu de 1-2 zile săptămână. Comparativ acestor aşteptări, companiile au devenit mai flexibile şi în proporţie de 35% sunt dispuse ca în următoarele 12 luni angajaţii lor să lucreze chiar peste 4 zile de la domiciliu”, spune Sorina Donisa.
Oana Tufăroiu, managing director al companiilor Humangest România şi IHM Total Consult, crede că varianta de lucru hibrid va rămâne o constantă, însă angajaţii vor aprecia mai mult lucrul de la birou.
„Numărul celor care lucrează de la distanţă va înregistra în continuare creşteri, însă, pe măsură ce vor înţelege că productivitatea crescută din work from home a fost doar o fata morgana, angajaţii vor ajunge să aprecieze tot mai mult munca de la birou. În plus, nu trebuie să uităm că sănătatea noastră depinde de mobilitate şi că suntem în esenţă fiinţe sociale. Oricât de bine ne este acasă, interacţiunea cu colegii ne lipseşte”, crede ea.
Cătălin Ilie, HR account manager în cadrul companiei de resurse umane Professional, este de părere că mediul de lucru va fi schimbat după perioada pandemie, însă în contextul actual este destul de dificil de descris cum va arăta acesta.
„Putem spune ca principalul element se va reflecta prin prisma lucrului de acasă. Cel mai probabil vor exista companii care vor păstra această modalitate de lucru, însă majoritatea va implementa un sistem de lucru hibrid, care să îmbine lucrul de acasă cu cel de la birou. (...) În plus, ne aşteptăm la schimbări în ceea ce priveşte cultura organizaţională, ce se vor manifesta prin încercarea de a crea un mediu de lucru care să pună şi mai mult accent pe work-life balance, programe de wellbeing personalizate pentru angajaţi, timp de lucru flexibil şi crearea unui climat care să se concentreze mai mult asupra individului şi preocupările personale ale acestuia. Tot din acest punct de vedere anticipăm faptul că spaţiile de lucru de la birou vor fi reconfigurate şi adaptate sistemului de lucru hibrid”, a declarat el.
Mediul de lucru de după pandemie va fi cu siguranţa mai permisiv referitor la prezenţa la birou, afirmă şi Paula Rus, Romania operations manager în cadrul grupului Adecco.
”Digitalizarea corelată cu infrastructura bună din telecom şi conexiunea performantă la internet au făcut ca prezenţa la birou să devină opţională pentru multe locuri de muncă din România. Flexibilitatea, productivitatea, eficienţa sunt repere importante care modelează deja perspectiva mediului de lucru, mai curând ca maturizare nu doar ca schimbare, prin responsabilizarea tuturor părţilor implicate: angajat, angajator şi instituţiile statului”, a spus oficialul Adecco.
Raluca Săftoiu, specialist în resurse umane în cadru comaniei Best Personal Services consideră că majoritatea companiilor vor continua să îşi îmbunătăţească politicile care vizează lucrul de acasă şi programul de lucru.
”Viaţa la serviciu ni se va schimba pentru totdeauna, iar munca în spaţii deschise s-ar putea să rămână doar o amintire. Schimbările cele mai importante trebuie făcute însă la nivel personal. (…) Ne aşteptăm ca deplasările în interes de serviciu să fie reduse semnificativ, iar videoconferinţele, care şi-au dovedit eficienţa în această perioadă să rămână modalitatea preferată pentru organizarea întâlnirilor”, a concluzionat ea.
Bogdan Gabor, Lugera: Ne aşteptăm ca majoritatea organizaţiilor să adopte sisteme hibride, în care oamenii vin la birou două sau trei zile pe săptămână şi, în rest, lucrează de acasă sau din alte spaţii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro