Pentru cine e rentabil cutremurul din Japonia

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 19 martie 2011 30 afişări

Cumpararile agresive de yeni de catre investitorii speculativi au dus in aceasta saptamana moneda nipona la un maxim postbelic de 76,25 fata de dolar, lovind in sansele exportatorilor japonezi de a contribui la redresarea economiei dupa tripla catastrofa din 11 martie.

Achizitiile, explicate de unii prin pariul pe o viitoare crestere a yenului bazata pe conversia in yeni a activelor institutiilor nipone implicate in reconstructie, iar de altii prin inchiderea pozitiilor de catre investitorii straini care pariasera contra yenului, au impins Banca Japoniei sa ceara ajutorul bancilor centrale din G7. Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale au dat un comunicat in care spun ca volatilitatea excesiva a monedelor trebuie combatuta, fiindca ameninta redresarea economica a Japoniei, iar bancile au initiat prima lor interventie comuna pe piata din 2000 incoace, de cand sarisera in apararea monedei europene.

Vanzarile de yeni si cumpararile de alte monede, facute in mod concertat de tarile G7, i-au luat prin surprindere pe speculatori, astfel incat, dupa recordul istoric de joi, yenul a revenit vineri la 81,79 fata de dolar. Situatia imprevizibila din Japonia lasa insa deschis riscul altor episoade speculative similare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pentru-cine-e-rentabil-cutremurul-din-japonia-8075418
8075418
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.