O piaţă care creşte: Numărul de PFA-uri noi a crescut cu o treime în ultimul an. Unu din patru freelanceri noi lucrează în agricultură sau în IT. Agricultura şi IT-ul sunt domeniile cu cele mai multe PFA-uri nou înfiinţate în 2021

Autor: Adelina Mihai Postat la 23 noiembrie 2021 142 afişări

Peste 25.000 de PFA-uri (acronimul de la persoană fizică autorizată) noi au fost înregistrate în România în primele zece luni ale anului, arată datele Registrului Comerţului.

♦ Peste 25.000 de PFA-uri au fost înfiiţate în primele zece luni ale acestui an, în creştere cu 31% faţă de perioada similară a anului trecut ♦ În total, în România sunt active aproape 415.000 de PFA-uri.

Peste 25.000 de PFA-uri (acronimul de la persoană fizică autorizată) noi au fost înregistrate în România în primele zece luni ale anului, arată datele Registrului Comerţului. Numărul de PFA-uri nou-înfiinţate în perioada ianuarie - octom­brie 2021 este cu 31% mai mare decât în perioada similară din 2020 şi depăşeşte nunărul total al PFA-urilor nou-înfiinţate pe tot parcursul anului 2020.

Cele mai multe PFA-uri noi au fost înfiinţate în 2021 în domeniile agricultură (15% din total, reprezentând 3.756 de PFA-uri), informaţii şi comunicaţii (14% din total, reprezentând 3.451 de PFA-uri) şi transport şi depozitare (11% din total, adică 2.882 de PFA-uri).

„Numărul mare de PFA-uri noi din sectorul agriculturii se explică prin faptul că noi, la AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) am avut două sesiuni de finanţare active anul acesta: submăsura 6.1 pentru instalarea tinerilor fermieri, unde am avut undeva la 4.300 de proiecte depuse şi submăsura 6.3., sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, unde am avut undeva la peste 5.600 de proiecte. Una dintre condiţiile pentru a obţine finanţarea este aceea de a avea o formă juridică de tip PFA sau şi alte tipuri de organizare juridică, cum ar fi SRL-urile sau Întreprinderile Individuale”, a explicat Mihai Moraru, director general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, numărul de PFA-uri din agricultură a crescut semnificativ în 2021 faţă de ultimii doi ani: dacă în zece luni din 2021 s-au înfiinţat peste 3.700 de PFA-uri noi în agricultură, în tot anul 2020 au fost înfiinţate sub 1.300 de PFA-uri noi în agricultură, iar în 2019 numărul a fost de circa 2.100. Raportat la ultimii cinci ani, cel mai bun an pentru înfiinţarea de PFA-uri în acest sector a fost 2017, când în agricultură s-au creat peste 5.000 de PFA-uri noi.

„E o situaţie win-win, pentru că sumele obţinute prin aceste programe pot urni o afacere mică de familie. Pe de altă parte, venirea în regim de PFA presupune şi o fiscalizare a veniturilor. (...)“

„La noi, la AFIR, sunt peste 800.000 de fermieri şi beneficiari de subvenţii înregistraţi în toate formele juridice şi asociative posibile. Este o pătură de potenţial fermieri care cu aceste submăsuri pot să treacă la următorul nivel, iar tinerii să preia exploataţiile de la familii, pentru că avem o vârstă a fermierilor destul de înaintată. Aceste măsuri sunt un punct de plecare şi de stabilizare a exploataţiilor, care, odată stabilizate, pot trece la dezvoltare”, a mai spus Mihai Moraru. El a mai explicat că sunt multe poveşti de succes în rândul fermierilor care au beneficiat de subvenţii şi care au adăugat exploataţiilor şi unităţi de producţie sau care s-au diversificat cu o componentă de zootehnie pe lângă cea vegetală.

Sectorul IT&C este pe locul doi în topul domeniilor cu cele mai multe PFA-uri nou înfiinţate în 2021, cu aproape 3.500 de PFA-uri noi create în primele zece luni ale anului. Orientarea spre freelancing, dar şi faptul că IT-ştii români sunt din ce în ce mai căutaţi de către firme internaţionale de IT care nu au sediul în România reprezintă o explicaţie a acestei situaţii.

”Mi-am făcut un PFA încă din 2014, iar motivul pentru care l-am înfiinţat la acea vreme a fost acela de a primi un venit mai mare decât aş fi primit pe un contract de muncă. Însă ulterior această formă mi-a permis să lucrez şi pentru alţii, puteam să le emit factură, aşa că a fost o alegere foarte bună. Acum am şi PFA şi un SRL şi prefer să am colaborări sub această formă, pentru că am o profundă neîncredere în sistemul nostru de pensii”, spune Mihai, 32 de ani, freelancer în domeniul IT.

Un PFA este o formă juridică care permite persoanei să desfăşoare orice formă de activitate economică permisă de lege, folosind în principal forţa sa de muncă şi care are, în prezent, o povară a taxării mai mică decât un contract individual de muncă.

Spre exemplu, la un venit lunar net de 10.000 de lei, costul total al angajatorului este de circa 17.500 de lei pentru un contract individual de muncă. În cazul în care angajatorul colaborează cu o persoană fizică autorizată, pentru echivalentul unui venit lunar de 10.000 de lei net, suma lunară facturată de PFA este de circa 12.000 de lei, potrivit unei simulări făcute pe platforma www.calculatorvenituri.ro.

La finalul lunii septembrie 2021, în România activau în total aproape 415.000 de PFA-uri, în creştere cu 6% faţă de perioada similară a anului 2020, arată datele Registrului Comerţului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
pfa,
agricultura,
it,
piata,
decese

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.