Piaţa industrială şi logistică ar putea trece de 8 mil. mp la finalul lui 2025, dacă se menţine un ritm anual de dezvoltare de 500.000 mp. Vlad Săftoiu, Cushman & Wakefield Echinox: Investiţiile noi vizează în principal zonele cu cei mai buni indicatori macroeconomici
Stocul spaţiilor industriale şi logistice din România ar putea depăşi pragul de 8 milioane de metri pătraţi la finalul lui 2025, dacă se menţine ritmul anual de dezvoltare de 500.000 de metri pătraţi, este concluzia celui mai recent raport Romania Industrial & Logistics Market, realizat de firma de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
La 30 iunie 2024, la nivel naţional erau operaţionali peste 7,125 milioane de metri pătraţi de astfel de spaţii, mai mult de 50% reprezentând proiecte dezvoltate în Bucureşti şi în regiunea de Vest a ţării, în timp regiunile Sud-Est şi Nord-Est au consemnat cea mai redusă densitate.
Astfel, chiar dacă în ultimii ani s-a observat o diversificare a zonelor ce au beneficiat de investiţii în proiecte de spaţii de depozitare, impulsionată de cererea susţinută mai ales de firmele de logistică şi de cele de retail, dar şi de investiţiile în infrastructură, principalele hub-uri regionale rămân de departe Bucureşti-Ilfov (49,2%), regiunile de Vest (14,7%), Sud-Muntenia (10,6%), Centru (9%) şi Nord-Vest (8,9%).
La polul opus, cele mai puţin dezvoltate regiuni din punct de vedere al spaţiilor industriale şi logistice construite sunt Nord-Est (3,3% din stoc) şi Sud-Est (1,7%).
Spre comparaţie, stocul din Chitila din apropierea Bucureştiului este comparabil cu suprafaţa construită în zona Moldovei şi a Dobrogei, arată datele firmei de consultanţă imobiliară.
“Decalajul existent între cele 8 regiuni ale ţării din punct de vedere al contribuţiei la PIB sau al fluxului de investiţii străine directe atrase, poate fi observat şi la nivelul distribuţiei stocului de spaţii industriale şi logistice. Acest segment imobiliar a contribuit din plin la performanţa zonelor campioane din punct de vedere al generării de business şi de investiţii străine, oferind infrastructura necesară pentru dezvoltare., spune Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox.
Pentru 2024 se preconizează finalizarea a circa 500.000 de metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice, din care peste 50% urmează să fie construite în Bucureşti, zona de Vest şi în Sud-Muntenia.
“Investiţiile în noi proiecte industriale şi logistice vor viza în principal zonele cu cei mai buni indicatori macroeconomici. Din acest motiv, considerăm că va fi dificil să vedem o creştere spectaculoasă a activităţii de construcţie pe acest segment, atât timp cât decalajele menţionate mai sus nu sunt diminuate”, adaugă Vlad Săftoiu.
În ceea ce priveşte activitatea tranzacţională, aceasta a rămas la un nivel ridicat, companiile închiriind în perioada ianuarie 2023 – iunie 2024 spaţii cu o suprafaţă de aproape 1,5 milioane de metri pătraţi. În condiţiile în care în aceeaşi perioadă au fost contruite puţin peste 520.000 de metri pătraţi de spaţii noi la nivel naţional, rata de neocupare a coborât sub 5%, ceea ce oferă oportunităţi de dezvoltare, inclusiv în zone cu stoc modern redus.
Bucureşti-Ilfov a atras cea mai mare parte a cererii în ultimele 18 luni, 48% din volumul tranzacţiilor de închiriere realizându-se pentru spaţii aflate în proiecte din aproapierea Capitalei. Acesta este urmat de zona de Vest, cu 20% din cerere şi Centru, cu 10% din suprafaţa tranzacţionată.
Cei mai mari proprietari de spaţii industriale şi logistice sunt companiile CTP şi WDP, ce au un portofoliu cumulat de circa 5 milioane de metri pătraţi, controlând astfel în jur de două treimi din piaţă.
Pe de altă parte, un apetit ridicat pentru extinderi îl au alţi dezvoltatori, precum VGP, ELI Parks, Logicor sau Oresa Industra. De asemenea, pentru prima dată după mulţi ani, vedem planuri concrete de intrare în piaţă a unor dezvoltatori noi, planuri care cel mai probabil se vor concretiza până la finalul anului sau la începutul lui 2025.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro