Planul B: Scop Computers intra in posesia ABC Data

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 02 decembrie 2010 152 afişări

Dupa ce s-a retras anul trecut din discutiile cu RHS si Tornado pentru o fuziune de proportii in distributia IT&C, Scop Computers trece acum in proprietatea polonezilor de la ABC Data, pentru cel mult 6,67 de milioane de euro.

In primavara anului trecut, sefii Scop Computers, RHS si Tornado Sistems erau in negocieri destul de aprinse. La cale era pusa fuziunea dintre cele trei companii, cu miza de a forma cel mai puternic distribuitor local de produse IT&C, cu o cifra de afaceri de 250 de milioane de euro, si de a stabiliza competitia pe o piata in scadere, unde clasamentul competitorilor a fluctuat destul de mult in ultimii ani. Intre timp, Scop s-a retras si a lasat loc doar tranzactiei dintre ceilalti doi competitori, cu explicatia ca o asemenea mutare este foarte riscanta si destul de neobisnuita.

Ceva i-a facut insa pe Alexandru Visan si Dragos Stan, cei doi actionari ai companiei, sa se razgandeasca intre timp. Saptamana trecuta, ei au semnat contractul de vanzare a 50,96% dintre actiunile Scop catre polonezii de la ABC Data in schimbul a cinci milioane de euro, suma care ar putea creste cu pana la 1,67 de milioane de euro daca sunt indeplinite anumite conditii legate mai ales de performantele financiare. La discutii, Scop a fost asistata de casa de avocatura Popovici Nitu & Asociatii, iar polonezii au lucrat cu White&Case si cu Raiffeisen Investment. Iar in termen de trei ani, cel mai mare distribuitor IT&C din Polonia, listat la Bursa de Valori din Varsovia, va prelua si restul actiunilor de la Mokito Management Limited, una dintre companiile cipriote din spatele Scop, alaturi de Conkerer Holdings (31,5%) si Prestex Investments Limited (19,4%).

"Decizia face parte din strategia de dezvoltare a Scop in Europa Centrala si de Est", spune Alexandru Visan, directorul general al companiei infiintate in 1994, care numara 130 de angajati, distribuie produsele a peste 30 de firme si a avut anul trecut afaceri de 81,5 de milioane de euro, urmand sa raporteze in 2010 o crestere de 20 de procente. Explicatia tranzactiei ar putea veni insa din cu totul alta parte. Anul trecut a fost unul dezastruos pentru distributia estimata la aproximativ 700 de milioane de euro in acest an in Romania, cand in anii trecuti depasise miliardul. Scop a pierdut o buna parte din business, daca luam in calcul ca afacerile din 2008 au fost de 117,1 de milioane de euro si, cu mici exceptii, criza a clatinat pana si cele mai solide afaceri aflate cu nu foarte multi ani in urma in fruntea industriei. Ca sa nu mai vorbim si de profitabilitate, Scop avand anul trecut un profit de 1,4 de milioane de euro si datorii 24,8 de milioane de euro. Iar atunci cand ceilalti concurenti iau masuri pentru a cadea tot in picioare la finalul recesiunii, sa continui pe acelasi drum nu e poate cea mai buna alegere.

Perspectivele regionale ar fi asadar un avantaj si totodata un pas strategic important, mai ales ca ABC Data s-a extins in ultimii cinci ani in tari precum Cehia, Slovacia si Lituania. "Achizitia unui nume cunoscut pe piata romaneasca de IT confirma realizarea unuia dintre obiectivele listarii la bursa, de a creste in regiune", a spus si Marek Sadowski, directorul executiv al ABC Data. Din punctul de vedere al polonezilor listati la bursa chiar anul acesta, preluarea Scop nu este altceva decat o consolidare a pozitiei la nivel regional, iar "Romania are multe elemente de atractie pentru polonezi, chiar daca piata se afla cumva in stadiul in care era cea din Polonia acum sapte-opt ani", apreciaza Eugen Schwab-Chesaru, managing director al companiei de analiza si consultanta Pierre Audoin Consultants pentru Europa Centrala si de Est. "Investitia unei companii mari din Polonia, o piata de cateva ori mai mare decat cea locala, confirm potentialul foarte mare al distributiei IT din Romania si contribuie totodata la cresterea competitiei", adauga si Iulian Stanciu, actionarul Asesoft Distribution, unul dintre principalii competitori ai Scop, alaturi de RHS-Tornado.

Din punctul de vedere al cumparatorului, lucrurile sunt prin urmare cat se poate de clare. Au preluat unul dintre cei mai mari distribuitori de aici, s-au extins pe o noua piata, iar pretul nu a fost deloc mare raportat la cele 7-8 milioane de euro cat a fost infuzia initiala de capital a RHS in Tornado, odata cu fuziunea. "Suma este mult sub asteptarile mele, dar nu se stie exact cum a fost 2010 pentru Scop si care este explicatia", spune Stanciu. Din perspectiva vanzatorilor insa, extinderea este si in cazul lor un argument, dar stabilizarea companiei in aceste vremuri economice dificile si evitarea unor scaderi la fel de dramatice ca in 2009 pare mai plauzibila. Iar negocierile si afacerile cu polonezi nu le mai sunt deloc straine celor doi actionari care, in 2007, au vandut integratorul Net Consulting catre Asseco. Cu aceeasi discretie ca si in situatia de fata.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Scop Computers,
ABC Data,
RHS,
Tornado
/actualitate/planul-b-scop-computers-intra-in-posesia-abc-data-7772946
7772946
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.