Povestea din spatele amenzii de 5 miliarde de dolari aplicate de UE gigantului Google. Cum au încercat americanii să ajungă la o înţelegere secretă
Comisarul european pentru competivitate, Margrethe Vestager, a lovit Google cu o amendă de 4,3 miliarde de euro (5 miliarde de dolari), săptămâna trecută, aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată până acum în cazuri ce încalcă legile antitrust, potrivit Bloomberg.
Cu un an înainte, compania a încercat să ajungă la înţelegeri cu Uniunea Europeană pentru a nu fi amendată din cauza acordurilor pe care le are cu producătorii de smartphone-uri – de a avea anumite aplicaţii preinstalate în sistemul Android.
Gigantul din Silicon Valley a întârziat cel puţin un an cu abordarea unei înţelegeri, spune Vestager. Când o companie vrea să ajungă la o înţelegere, încearcă să ia legătura cu UE imediat după primul avertisment.
„Acest lucru nu s-a întâmplat în acest caz şi apoi am intrat pe panta actuală”, transmite Vestager cu privire la discuţiile cu Google.
Google, unitate a gigantului Alphabet, a fost una dintre ţintele principale ale structurii europene în cazurile antitrust, cu trei procese pe rol până acum şi o serie lungă de avertismente primite din partea comisarului pentru competivitate.
Este a doua oară când Google nu reuşeşte să încheie acorduri cu Uniunea Europeană pentru a rezolva cazurile în care este implicată, ceea ce rezultă în amenzi de 6,7 miliarde de euro până acum.
Google nu a comentat cu privire la încercările de a încheia înţelegeri. Google va face apel la decizia UE, a declarat executivul Sundar Pichai într-o postare de pe blog. Compania a „arătat că este dispusă să facă schimbări”, spune acesta.
Alphabet, compania mamă a Google, a primit o amendă record de 5 miliarde de dolari din partea Uniunii Europene, din cauza unui posibil abuz de poziţie dominantă pe sectorul sistemului de operare ale telefoanelor mobile – Android, scrie The Wall Street Journal.
Autoritatea de Concurenţă a Uniunii Europene a verificat posibilitatea unui abuz de poziţie dominantă din partea Google prin sistemul său de operare - Android, care este folosit de peste 80% din smartphone-urile din întreaga lume. Concurenţa acuză Google că şi-ar fi promovat propriile aplicaţii şi servicii mobile, în mod special motorul său de căutare.
Telefoanele Android vin la pachet cu aplicaţii Google preinstalate, incluzând aplicaţia Search. Concurenţa se plânge de faptul că Google se foloseşte de acest avantaj pentru a domina piaţa şi că foloseşte datele utilizatorilor pentru crearea de noi strategii de advertising.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro