Povestea unui gigant prăbuşit: Cum a ajuns Celsius, unul dintre cei mai mari creditori cripto din lume, să jongleze cu doar 160 de milioane de dolari după ce în trecut învârtea zeci de miliarde. Mii de investitori s-au trezit cu banii blocaţi
Intrarea în faliment a gigantului creditor american de cripto monede Celsius nu a surprins pe nimeni. După ce platforma a îngheţat activele clienţilor, investitorii şi-au dat seama că nu mai există cale de întoarcere. Impactul prăbuşirii a zuguduit lumea cripto, scrie CNBC.
În octombrie 2021, creditorul gestiona active de 25 de miliarde de dolari, potrivit declaraţiilor de atunci ale CEO-ului Alex Mashinsky. Chiar şi în perioada prăbuşirii criptomonedelor, Celsius încă manageria active de 11,8 miliarde. Potrivit datelor, creditorul american a fost unul dintre cele mai mari nume în domeniul creditării cripto.
În prezent, Cesius mai dispune de doar 167 de milioane de dolari în numerar, ce va asigura lichidităţi pentru a susţine anumite operaţiuni în timpul procesului de restructurare.
Creditorul trebuie să dea înapoi clienţilor 4,7 miliarde de dolari, conform declaraţiei de intrare în faliment depuse săptămâna trecută.
Cădarea gigantului creditor cripto american este cel de al treilea faliment de răsunet din lumea cripto care are loc în ultimele săptămâni şi este catalogat drept momentul Lehman Brothers din lumea monedelor digitale.
Chiar dacă impactul prăbuşirii Celsius se va propaga la nivelul întregii lumi cripto sau nu, zilele în care clienţii încasau bani grei din dobânzi de două cifre s-au încheiat.
Decizia instituţiei de a oferi randamente mari pentru depuneri, este unul dintre principalele elemente care au dus la dezastru.
„Randamentele erau false. Practic toată această afacere începea să semene din ce în ce mai mult cu o schemă ponzi”, a declarat Nic Carter, din cadrul firmei Castle Island Ventures şi cofondator al Coinmetrics.io,
La trei săptămâni după ce platforma a blocat toate retragerile invocând „condiţiile extreme din piaţă” şi cu câteva zile înainte ca cererea de intrare în faliment să fie depusă, creditorul încă făcea reclamă la dobânzi de aproape 19%.
„Transferă-ţi activele cripto la Celsius şi te-ai putea bucura de o dobândă anuală de 18,63%”, se putea citi pe site-ul creditorului pe 3 iulie.
Acest gen de promisiuni au atras noi clienţi, aceştia totalizând până la 1,7 milioane de oameni în iunie.
Cei care încearcă să-şi recupereze banii mai au de aşteptat. Nu este clar dacă după finalizarea tuturor procedurilor şi analizelor prin care va trebui să treacă creditorul le va permite clienţilor să-şi recupereze pierderile.
Spre deosebire de sistemul bancar tradiţional, care are grijă în general de depozitele clienţilor, în lumea cripto nu există mecanisme de protcţie care să îi ferească pe aceştia de probleme atunci când lucrurile merg prost.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro