Prea multă mâncare în coşul de consum strică
Faţă de o pondere a alimentelor sub 20% în coşul de consum, în zona euro, sau în jur de 20% în ţări ca Polonia, Ungaria sau Cehia, ponderea alimentelor în coşul de consum rămâne aproape de 40% în România, chiar dacă în ultimii ani s-a mai redus întrucâtva.
Economiştii BM şi ai FMI au atras atenţia că ţările unde mâncarea consumă o parte mare din bugetul familiilor sunt cele mai vulnerabile la inflaţie. Aceeaşi este şi explicaţia pentru care în România dezinflaţia a fost în general după 1990 dificil de realizat şi de scurtă durată.
Sursa: Eurostat via BNR
Conform celui mai recent sondaj în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), principalii factori inflaţionişti din următoarele 12 luni ar putea fi producţia agricolă internă, ajustarea preţurilor administrate (în special energie) şi cotaţia internaţională a petrolului. Aceştia ar putea fi contrabalansaţi de o serie de factori dezinflaţionişti, cei mai des identificaţi de către membrii AAFBR fiind deficitul de cerere agregată şi aşteptările inflaţioniste ale consumatorilor.
Pentru finele anului 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rata anuală a inflaţiei la 3,7% (estimările variază între 2,9% şi 4%). La finalul anului 2013, rata anuală a inflaţiei s-ar putea situa la 3,5% (estimările variază între 3% şi 4,5%).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro