Presa rusă: Washingtonul întreţine temerile Europei cu privire la Rusia
Europa exagerează conştient temerile populaţiei cu privire la o posibilă ameninţare rusă, comentează vineri cotidianul Rossiiskaia Gazeta, care consideră că există o tendinţă constantă, întreţinută de SUA, de a-i avertiza pe europeni în legătură cu riscul "sosirii ruşilor", relatează RIA Novosti.
Amplificarea psihozei este în responsabilitatea presei, scrie publicaţia rusă, care consideră că NATO le transmite europenilor reflexul "rusofobiei" şi doar prin simpla menţionare a Moscovei europenii îşi îndreaptă atenţia spre Statele Unite şi se arată dispuşi să îndeplinească orice capriciu al Washingtonului.
Potrivit publicaţiei ruse, citată de agenţia RIA Novosti în pagina electronică, Suedia este cel mai bun exemplu în acest sens, în contextul în care autorităţile de la Stockholm au lansat operaţiuni ample de căutare a unui submarin rus, care s-ar fi aflat în apropierea apelor teritoriale suedeze. Agitaţia operaţiunilor de căutare a fost asemănătoare cu cea lansată pentru prinderea monstrului din Loch Ness, constată cotidianul rus. După aproape o săptămână de "semnalări" din partea cetăţenilor vigilenţi care ar fi observat în mare ceva asemănător unui submarin, militarii suedezi au recunoscut că informaţiile au fost simple supoziţii.
O altă ameninţare a apărut ulterior în rândul opiniei publice, de această dată cu privire la prezenţa avioanelor ruse în spaţiul aerian al Suediei, adaugă cotidianul rus. Publicaţia suedeză Expressen a dezvăluit că un avion rus de vânătoare a intrat în spaţiul aerian al ţării şi a fost îndepărtat în urma intervenţiei unei aeronave suedeze. În final, s-a dovedit că avionul în cauză nu era rus, ci francez, potrivit unei informaţii publicate de revista Newsweek. Militarii suedezi au ştiut că avionul aparţinea aviaţiei franceze, dar nu au dezminţit articolul publicat de Expressen, mai adaugă Rossiskaia Gazeta.
Pe de altă parte, şefii armatelor din Europa transmit populaţiei "poveşti de groază", potrivit cărora trupele nu ar fi pregătite să răspundă unui atac al Rusiei, invocând lipsa banilor, a echipamentelor moderne sau lipsa de personal.
Suedia, ţările baltice şi Polonia nu sunt singurele care îşi exprimă temerile cu privire la ameninţarea Moscovei. Îngrijorarea a fost observată şi în discursurile susţinute de liderii militari austrieci şi germani.
Cotidianul rus notează, în acest context, că Washingtonul pare să-şi fi atins obiectivul: dacă anterior statele europene şi-au redus bugetele militare, în prezent populaţia din UE, înspăimântată de speculaţiile cu privire la prezenţa avioanelor ruse, la submarine şi la "războiul hibrid" declanşat de Rusia, este dispusă să renunţe la economii pentru necesităţile NATO.
Această tendinţă nouă dictată de Washington, destinată apărării Europei de influenţa rusă şi ruperii legăturilor existente de zeci de ani, a fost ilustrată foarte bine în Ucraina. Premierul Arseni Iaţeniuk a vizitat recent regiunea Harkov, unde a participat la construirea unui zid la frontiera rusă. La final, el a propus ca acest zid să despartă Europa de Rusia. Cel mai îngrijorător este că niciunul dintre politicienii din Europa nu a respins propunerea premierului ucrainean, conchide cotidianul rus.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro