Pricopie, despre ora de religie: În primul rând, trebuie respectate legea şi Constituţia
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spune că până când Parlamentul sau, după caz, Guvernul se va pronunţa cu privire la predarea religiei în şcoli, vor fi respectate Constituţia şi legea care reglementează acest subiect, neputând fi schimbat nimic până atunci.
"Legat de predarea religiei în şcoli, sunt mai multe lucruri care trebuie luate în calcul. În primul rând, trebuie respectate legea şi Constituţia şi tot cadrul instituţional în care se desfăşoară orele în şcoli. În acest moment, avem o lege, avem o decizie a CCR şi avem o procedură pe care Parlamentul sau Guvernul, după caz, trebuie să le parcurgă", a declarat, marţi, ministrul Educaţiei.
Pricopie a adăugat că până când nu se decide, la nivelul Parlamentului sau al Guvernului, cum se va proceda în planurile de învăţământ şi în procedurile din şcoli, "evident că nu se poate schimba nimic". "CCR (Curtea Constituţională a României - n.r.) atrage atenţia asupra unui element de neconstituţionalitate, iar Parlamentul are obligaţia să îl regleze. În momentul în care Parlamentul va corecta această problemă, evident că ne vom supune legislaţiei în vigoare", a spus ministrul Educaţiei.
În 12 noiembrie, Curtea Constituţională a decis că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.
La o zi după decizia Curţii, reprezentanţii Patriarhiei spuneau despre aceasta că este "discriminatorie şi umilitoare pentru ora de religie".
Tot Patriarhia Română cere Senatului să respingă proiectul legislativ prin care deputatul Remus Cernea propune înlocuirea disciplinei Religie cu Etică şi cultură civică în învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional, ca parte a trunchiului comun, şi acordarea de calificative la Religie.
În sprijinul acestei solicitări, Patriarhia a menţionat şi argumentul că "este obligatorie prezenţa Religiei printre celelalte discipline din schema orară, dar nu este obligatorie participarea elevilor" la această oră.
"Statutul actual al Religiei în învăţământul public este conform cu legislaţia românească şi se află în multe ţări ale Uniunii Europene", a subliniat, într-un comunicat de marţi, Patriarhia.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro